Dagens PS

Bankerna utnyttjar nödlån för egen vinning

Banker
Signaler om att bankerna utnyttjar nödlån till egen vinning (foto: Unsplash)
Mona Norman
Mona Norman
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 10 jan. 2024

Federal Reserves så kallade nödlåneprogram som inrättades under bankkrisen 2023, används av banker på ett oväntat sätt. Programmet för bankfinansiering som sjösattes för att hjälpa dem till följd av bankkrisen efter Silicon Valley Banks sammanbrott utnyttjas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I mars 2023 ledde kollapsen av Silicon Valley Bank till panik bland kunder, vilket resulterade i en likviditetskris för många banker.

Den amerikanska centralbanken agerade genom att acceptera nedvärderade obligationer som säkerhet för ettåriga lån i syfte att försäkra insättare om att bankerna har tillräckliga medel.

Wall Street Journal rapporterar nu om att programmet kan ha utnyttjats för arbitrage.

Billigare lån

Räntan för programmet är kopplad till marknadens prognos för genomsnittliga riktmärkesräntor under det kommande året, plus ytterligare 0,1 procentenheter. Eftersom framtida räntehöjningar förväntades var det initialt kostsamt för bankerna att låna genom programmet.

Allt eftersom marknadens förväntningar på räntesänkningar har ökat, har lånen blivit allt mer attraktiva. Nu kan bankerna låna från Fed till lägre räntor än vad de tjänar på insättningar över natt hos centralbanken.

Detta har möjliggjort för dem att tjäna på skillnaden, en praxis känd som arbitrage.

ANNONS

Senaste nytt

Bankstödet används för profit

ANNONS

Utlåningen genom programmet nådde ett rekord på 141,2 miljarder dollar och de flesta lån härstammar från krisperioden som följde direkt efter Silicon Valley Banks kollaps.

Nu ökar dock låntagningarna och analytikerna menar att det inte beror på en ny stressituation utan snarare på utnyttjandet av arbitragemöjligheten. 

Kortsiktig och riskfylld möjlighet

Programmet har ett slutdatum, den 11 mars 2024, och signalerna är att programmet inte kommer förlängas. Därmed är möjligheterna tidsbegränsade.

Det finns en också risk i att marknadsförväntningarna på räntan förändras igen och på så sätt öka kostnaderna för lånen.

Det pågående ekonomiska läget, inklusive högre insättningskostnader och lägre förväntningar på vinster för bankerna tyder på att arbitragemöjligheterna inte påverkar de breda finansiella utmaningarna som banksektorn står inför i större utsträckning.

Läs även: Banker: Inflationen nära 2-procentsmålet

Wall Street backar inför Fed-osäkerhet – råder “baksmälla”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS