mynidgheter får nytt uppdrag mot kriminalitet
Anna Tenje (M) och regeringen ger IVO nya uppdrag - Foto: Pontus Lundahl / TT

Myndigheter varnar: Vården plundras av kriminella

​Regeringen slår nu ned mot kriminella som plundrar välfärdssektorn på stora summor pengar. Myndigheterna ska få nya uppdrag för att slå undan benen för de kriminella och oseriösa.


– Regeringen är fast besluten att strypa den kriminella ekonomin. Människor som gör rätt för sig ska kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för och inte hamnar i fickorna på kriminella, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.

Miljarder till kriminella

De privata vårdbolagen arbetar mot ersättning från kommuner och regioner för att förse patienter och brukare med vård och omsorg. Men bristen på kontroller har gjort vårdvalet till en kassako för kriminella gäng och andra oseriösa aktörer.

Sammanlagt kostar välfärdsbrotten samhället miljarder kronor per år, enligt en tidigare rapport från Regeringen.

För att få bukt med problemet vill regeringen nu ge inspektionen för vård och omsorg i uppdrag att förhindra och motverka brotten genom att både stärka tillsynsinsatserna och tillståndsprövningen för att bilda bolag.

Sammarbetar med polis

“Brottsligheten måste bekämpas med hela samhällets samlade förmåga”, skriver Regeringen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

IVO ska utföra uppdragen tillsammans med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och andra myndigheter som deltar i arbetet med att bekämpa den organiserade brottsligheten. Båda uppdragen ska pågå fram till 2026 och IVO får för var uppdrag använda 7 miljoner kronor under 2024.


TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.