Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Riksbanken på plus 2023 – minskat kapitalbehov

    10 jan 15.48
    TT

    Riksbanken beräknas göra en vinst på 16 miljarder kronor för 2023 och det egna kapitalet väntas efter resultatposition hamna på minus 2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

    Riksbanken kommer göra en framställan till riksdagen under våren om återställning av det egna kapitalet, men det ser inte ut att behövas 80 miljarder kronor – vilket indikerades av riksbankschefen Erik Thedéen efter bokslutet för 2022.

    ”Det preliminära resultatet innebär att en återställning av eget kapital till riksbankslagens grundnivå nu motsvarar ett kapitaltillskott på cirka 40 miljarder kronor”, säger Thedéen enligt pressmeddelandet.

    Framställan till riksdagen om kapitaltillskott ska överlämnas i mars.

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    i går23.02

    Trumps jury: Tolv klara – sex kvar

    Tolv edsvurna män och kvinnor är klara som jurymedlemmar i den historiska brottmålsrättegången mot expresident Donald Trump.

    Men ännu återstår sex ersättare att utses innan förhandlingarna i New York kan inledas.

    Juryprocessen är rigorös i målet. Under torsdagen ska totalt 96 aspiranter släppas genom säkerhetsscreeningen och in i rättssalen för att svara på domare Juan Merchans två frågor: Klarar de att vara opartiska och har de skäl som gör att de inte kan närvara hela rättegången?

    De som går igenom den första gallringen får fylla i ett formulär med 42 frågor som bland annat fokuserar på medievanor och huruvida de deltagit i politiska massmöten.

    Både åklagarsidan och försvaret deltar i urvalsprocessen, de ställer frågor och har rätt att avfärda tio jurykandidater vardera. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.27

    Netflix krossade förväntningarna

    Netflix överträffade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar delårsrapporten.

    Strömningstjänsten visade upp 9,3 miljoner nya betalande användare. Långt över marknadens snittprognos på 4,8 miljoner nya användare, enligt en sammanställning av Bloomberg.

    Omsättningen för kvartalet uppgick till 9,37 miljarder dollar, motsvarade ungefär 102 miljarder kronor. Vinsten per aktie landade på 5,28 dollar per aktie.

    Marknaden trodde på en omsättning på 9,3 miljarder för första kvartalet och en vinst på 4,52 dollar per aktie. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.15

    Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

    Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

    De ska ha druckit alkohol i ”betydande mängd”, enligt handlingar från Försvarsmakten som tidningen tagit del av.

    En av soldaterna fick vård på sjukhus ”på grund av för mycket alkoholintag” och kom inte till jobbet på utsatt tid morgonen efter. Övriga två dök däremot upp inför sitt arbete med fordonstjänst. Men befälet anade oråd och förbjöd soldaterna att sätta sig bakom ratten.

    Alla tre får nu en varning av arbetsgivaren. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.14

    Julia Rausing är död – efter längre tids sjukdom

    Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

    ”Hennes extraordinära anda lever vidare genom ett stort antal välgörenhetsorganisationer som vi kommer att fortsätta stödja i hennes namn”, säger Hans Kristian Rausing i uttalandet.

    Hans Kristian Rausing är barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. Stora delar av familjen Rausing, som är en av Sveriges rikaste, bor i Storbritannien. Så även Hans Kristian och Julia Rausing.

    Julia Rausing blev 63 år gammal. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går21.52

    Skellefteå vann sjunde matchen – klart för final

    Skellefteå vann den sjunde och avgörande semifinalen i SM-slutspelet i ishockey över Frölunda med 4–1.

    Västerbottenslaget är därmed klart för final där Rögle väntar.

    SM-finalserien, som avgörs i bäst av sju matcher, startar på lördag i Skellefteå. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går21.32

    Polisen: Skarpt föremål hittat i blomsterlåda

    Det misstänkta farliga föremål som hittats i en blomsterlåda i centrala Uddevalla bedöms som skarpt av bombskyddet, uppger polisen på sin hemsida.

    Föremålet har omhändertagits och en anmälan gällande lagen om brandfarliga och explosiva varor är upprättad.

    Polisen larmades om det misstänkta föremålet vid 20-tiden på torsdagskvällen.

    I nuläget är ingen misstänkt gripen. (TT)

  • Annica Ögren
    i går21.21

    Israels säkerhetstjänst: Lämna inte hotellet i Malmö

    Eurovision-aktuella artisten Eden Golan har nyligen haft ett möte med den israeliska säkerhetstjänsten inför sin resa till Sverige, rapporterar Times of Israel.

    Den israeliska säkerhetstjänsten ska då ha uppmanat artisten och hennes team att inte lämna hotellrummet i Malmö, bortsett från de officiella framträdandena.

    Säkerhetspådraget kring Eurovision i Malmö är rigoröst, både efter protester mot Israel på grund av kriget i Gaza, men också på grund av terrorhotnivån i Sverige. Bland annat kommer svensk polis att bära förstärkningsvapen och poliser från Danmark och Norge har också kallats in.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går21.10

    Väderkaos stoppar Zara Larssons Dubaikonsert

    Zara Larssons konsert i Dubai på torsdagskvällen har ställts in meddelar sångerskan på Instagram.

    Staden har de senaste dagarna drabbats av regnoväder och massiva översvämningar, flygplatsen och skolorna är stängda och befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus.

    På torsdagsmorgonen skrev Larsson att hon fortfarande hoppades att spelningen i konsertlokalen Global Village – som höll stängt på tisdagen och onsdagen – fortfarande ska bli av.

    Regnovädret i Dubai uppges vara det värsta i Förenade Arabemiraten på 75 år. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går21.06

    Jaromir Jagr, 52, historisk och målskytt

    Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

    Han blev den äldste spelaren i den professionella hockeyns historia för sitt Kladno – klubben han äger – i nedflyttningskvalet i den tjeckiska ligan, skriver tjeckiska medier.

    Dessutom gjorde Jagr ett mål och en assist i 7–2-segern över Vsetin.

    Jagr, 52 år och 63 dagar gammal, passerade därmed Gordie Howe som var 52 år och 11 dagar gammal när han avslutade sin NHL-karriär med Hartford Whalers.

    Jaromir Jagr gjorde 24 NHL-säsonger och blev Stanley Cup-mästare två gånger. Han har också vunnit ett OS-guld och två VM-guld. (TT)

  • Ahmed Abdigadir
    i går20.37

    KD-politiker ångrar sitt val

    KD-politikern Fredrik Hanström ångrar avhoppet till Folklistan – tvärvänder: "Jag har tänkt efter", skriver Corren.

    Här kan ni läsa om avhoppen.

  • TT
    i går20.25

    Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

    En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

    Mannen, som är polsk medborgare, har enligt åklagarna gett Ryssland information som skulle kunna hjälpa dem att döda Zelenskyj. Han ska ha ”varit redo att agera å den ryska militärens vägnar och etablerade kontakt med ryska medborgare som är direkt inblandade i kriget i Ukraina”.

    Åklagarna uppger att de fick tips om mannen från ukrainska kollegor. Enligt åklagaren Andriy Kostin har den misstänkte fått i uppdrag att samla in och vidarebefordra information om säkerheten vid flygplatsen Rzeszow-Jasionka i sydöstra Polen som Zelenskyj ofta använder vid utrikesresor. Den används också för många utländska hjälpsändningar till Ukraina.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina