Gå direkt till sidans innehåll
Sebastien Boudet

Stjärnkockarna i infekterad konflikt – efter kritik mot Dubai-restaurangen

Konditorn Sébastien Boudet riktar kritik mot Björn Frantzéns nya restaurang i
Dubai – vilket ledde till att han blockerades av stjärnkocken på Instagram. 

– Som yrkesman tycker jag att han ska kunna ta lite kritik, säger Boudet till Expressen. 

Samtidigt passar stjärnkocken Frantzén på att ge igen i sociala medier.

Sébastien Boudet vill starta en debatt om klimatkrisen.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Frantzén öppnar restaurang i Dubai.
Foto: Anette Nantell/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sébastien Boudet i ”Efter fem”.
Foto: TV4

Det är på onsdagsförmiddagen som kändiskonditorn Sébastien Boudet, 48, som ofta synts i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, delar med sig av den pågående konflikten med stjärnkocken Björn Frantzén, 46. 

”Kan vi prata lite om Dubai när jag ändå har fått tillfället. Tack till Sveriges mest egocentriske kock som precis har blockat mig på grund av en reaktion jag skickade till honom privat när han publicerade en bild på en grönskande golfbanan med AC mitt i öknen”, inleder Boudet och fortsätter: 

”Ser fram emot att höra vad ni tycker om detta: Hur en offentlig kock kan representera Nordens på några av de minst hållbara platserna på jorden och komma undan.”

Bakgrunden till inlägget är att Frantzén på onsdagen öppnar sin nya restaurang i Dubai – ett karriärdrag som går emot Boudets principer. Han anser att kända kockar som Björn Frantzén borde ta sitt ansvar i den pågående klimatkrisen. 

– Jag är mer intresserad av en debatt om vad som är hållbarhet. När en känd kock öppnar krog i Singapore, i Dubai, med värderingar från Norden som ska vara så hållbara och genomtänkta, då tycker jag att man ska kunna ta lite kritik, säger Sébastien Boudet till Expressen. 

Som känd och offentlig kock tycker konditorn att det är anmärkningsvärt att Frantzén blockerade honom. 

– Som yrkesman tycker jag att han ska kunna ta lite kritik och säga ”ja, fan det är en skam att staden är så, men jag försöker göra mitt bästa av det”. Det är därför jag tycker det är viktigt att få ut det. Jag tänkte inte att det skulle bli en sån här stor grej, säger Boudet och fortsätter:

– Men samtidigt så är det en stor grej. Vi är mitt i en klimatkris, konstaterar han. 

Kritiken mot Dubai

• Enligt siffror från Världsbanken släppte Arabemiraten som land ut totalt 188 089 tusen ton koldioxid 2020. Sveriges totala utsläpp under 2020 var 33 576 tusen ton koldioxid. Utsläpp per invånare i Emiraten 2020 var 20,3 ton. I Sverige släppte varje individ ut 3,2 ton koldioxid under samma år. 


Trots att Förenade Arabemiraten strävar efter att minska sitt koldioxidavtryck genom investeringar i förnybar energi, är landet känt för sin höga energiförbrukning, särskilt på grund av kylningssystem i byggnader och infrastruktur för att hantera extrema temperaturer. 


Sammanfattningen är gjord med hjälp av OpenAI:s ChatGPT-verktyg och kvalitetsgranskad av en redaktör.


Källa: Utrikespolitiska institutet

Frantzéns svar: ”Betalar svarta löner”

Efter Sébastien Boudets Instagraminlägg, som tar upp problemen i Dubai, la Björn Frantzén upp en kryptisk Instagram story. 

”Om man betalar svarta löner så bör man hålla sig lite lugn som rättspolis i sociala medier”, skrev han tillsammans med en bild på en baguette. 

Enligt Boudet finns det ingen sanning i Frantzéns pik. 

– Han ska också ha påstått att jag står på väntelista för att få gå på hans restaurang, säger Sébastien Boudet upprört. 

– Frågan är ifall han har källor på det här. Har han underlag?

Björn Frantzén skriver till Expressen att han avböjer att kommentera saken:

”Jag har inget mer att tillägga än det som jag redan har skrivit i min händelse i sociala medier. Tyvärr har jag inte tid att kommentera detta vidare då jag är upptagen med att öppna restaurang Frantzén i dag”.

Konflikten med Jureskog

Det är inte första gången som Boudet stångas med en annan kock. För några år sedan hamnade han i konflikt med kocken Johan Jureskog om hans samarbete med McDonald's. 

– Jag vill bara skapa diskussioner och prata om elefanten i rummet. I dag är jag kompis med Jureskog. Vi satt och lagade jullunch för hemlösa den 19 december. 

https://www.instagram.com/p/C16X8Qativs/?img_index=1

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.