Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Riksbanken på plus 2023 – minskat kapitalbehov

    10 jan 15.48
    TT

    Riksbanken beräknas göra en vinst på 16 miljarder kronor för 2023 och det egna kapitalet väntas efter resultatposition hamna på minus 2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

    Riksbanken kommer göra en framställan till riksdagen under våren om återställning av det egna kapitalet, men det ser inte ut att behövas 80 miljarder kronor – vilket indikerades av riksbankschefen Erik Thedéen efter bokslutet för 2022.

    ”Det preliminära resultatet innebär att en återställning av eget kapital till riksbankslagens grundnivå nu motsvarar ett kapitaltillskott på cirka 40 miljarder kronor”, säger Thedéen enligt pressmeddelandet.

    Framställan till riksdagen om kapitaltillskott ska överlämnas i mars.

Senaste nyheterna
  • Jennifer Laxén
    23 min

    Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

    Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

    Enligt israeliska medier finns inga uppgifter om att några israeler skadats i attackerna, som riktades mot samhällena Goren och Shlomi, enligt ett uttalande från Hizbollah.

    Torsdagskvällens attack är en vedergällning för de israeliska luftangrepp som under natten till onsdagen dödade minst nio personer som uppges vara sjukvårdare, enligt Israel kopplade till en militant islamistisk grupp. (TT)

  • Jennifer Laxén
    21.10

    Ett rekordartat kvartal på Wall Street

    Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen.

    Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen. (TT)

  • TT
    21.05

    Man allvarligt skadad i jaktolycka i Surahammar

    En man i 60-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha träffats av ett skott i samband med jakt i Surahammar, enligt polisen.

    – Mannen som har förts till sjukhus är allvarligt skadad. Det var inte han som avlossade skottet. Det kommer att utredas vad som hände på platsen, men i nuläget finns det ingenting som tyder på att det funnits uppsåt till att skada någon, säger polisens RLC-befäl Thomas Bertze.

    Olyckan inträffade vid 20.30-tiden på torsdagen. En man i 35-årsåldern misstänks för vållande till kroppsskada.

    – Vi har varit där med ett antal resurser för att utreda händelsen. Det har resulterat i att man har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada, det är alltså ett oaktsamhetsbrott som utreds, säger Bertze.

    Jaktvapnet har tagits i beslag.

  • TT
    21.04

    Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

    Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

    Insatsen kopplas till anklagelser som tidigare i år riktats mot en polsk medborgare som är misstänkt för att ha spionerat för Ryssland.

    ”Säkerhetspolisen ABW leder insatser som en del av en utredning om spionaktiviteter för Ryssland riktade mot EU-länder och institutioner”, meddelar säkerhetspolisens talesperson Jacek Dobrzynski på sociala medier.

    Han tillägger i ett uttalande att ABW har genomfört räder i huvudstaden Warszawa och den sydliga staden Tychy och hållit förhör kopplat till fallet.

    Enligt Dobrzynski är spionnätverkets ”mål att implementera Kremls utrikespolitik, inklusive att försvaga Polens position på världsscenen, misskreditera Ukraina såväl som bilden av EU-organ”.

  • TT
    20.27

    Femte person misstänkt för väskmordet

    Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

    Hon är den totalt femte personen som häktats i utredningen, som inleddes efter det att en död man hittats i en väska på Värmdö den 10 mars. Tre av dem är precis som den 27-åriga kvinnan häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta.

    En av de efterlysta, en 25-årig man, blev enligt medieuppgifter gripen av polis vid en gränsövergång i USA i onsdags.

    En fjärde person, en 19-årig man, sitter häktad misstänkt för mord.

  • TT
    19.44

    Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

    45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

    Olyckan inträffade när bussen, på väg från grannlandet Botswana till staden Moria, körde av en bro i provinsen Limpopo under torsdagskvällen.

    Transportminister Sindisiwe Chikunga är på väg till olycksplatsen, som ligger nära staden Mokopane, rapporterar nyhetssajten News24. I ett uttalande uttrycker hon sina kondoleanser till de familjer som drabbats, och uppmanar påskfirare att köra försiktigt.

    En person uppges ha överlevt, men skadats och förts till sjukhus. Orsaken till olyckan utreds.

  • TT
    19.34

    Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

    Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

    Det var i FN:s säkerhetsråd som Ryssland lade sitt veto mot att förnya gruppens mandat.

    USA fördömer Rysslands veto, och anklagar Ryssland för att försöka dölja landets växande militära samarbete med Nordkorea.

    Nordkorea har sedan 2006 haft ett ökat antal sanktioner riktat mot landet som FN:s säkerhetsråd har utfärdat som svar på Nordkoreas kärnprogram.

    Sedan 2019 har Ryssland och Kina försökt övertyga säkerhetsrådet om att lätta på sanktionerna, som för närvarande inte har något slutdatum.

  • TT
    17.53

    Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

    Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

    Bland annat Polen kommer att bidra.

    ”Polens väpnade styrkor kommer att ingå i en internationell koalition som inrättats av Frankrike med mål att stödja förberedelserna och säkra de olympiska sommarspelen 2024”, skriver Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz på X, utan att ange antalet soldater som skickas.

    För fyra dagar sedan höjde Frankrike sin terrornivå till den högsta, efter terrordådet i Moskva den 22 mars. OS, som inleds den 26 juli, blir det största evenemanget som någonsin anordnats i Frankrike.

  • TT
    17.51

    ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

    I ett enhälligt beslut beordrar domarna i Internationella domstolen i Haag, ICJ, Israel att vidta alla nödvändiga åtgärder för att utan dröjsmål säkerställa grundläggande livsmedelsförsörjning till befolkningen i den hårt krigsdrabbade landremsan.

    Israel måste öppna fler landvägar för att mat, vatten, medicin och andra livsviktiga varor ska kunna levereras, enligt den nya ordern.

    Den nya ordern kommer efter det att Sydafrika begärt flera provisoriska åtgärder, bland annat vapenvila, med hänvisning till svälten i Gaza. Israel har uppmanat domstolen att inte utfärda nya beslut.

    Domstolen uppmanar Israel att rapportera om genomförandet av beslutet inom en månad.

  • TT
    17.39

    Fler döms för påskupploppen i Malmö

    Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

    Det var när Rasmus Paludan brände en koran i utkanten av Malmö den 16 april 2022 som flera poliser träffades av stenar och blåljusfordon skadades.

    De sex personerna döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och får flera års fängelsestraff.

    Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera svenska orter till följd av Paludans, partiledare för högerextrema Stram kurs, planerade koranbränningar.

    Paludan besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

  • TT
    17.37

    Pålägg återkallas – risk för listeria

    Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

    Det gäller Garant rostbiff 100 gram, med bäst före datum 2024-04-11 och Prime Patrol flatrökt skinka 120 gram, med bäst före datum 2024-04-21.

    ”Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske”, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

    Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina