Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Nejdemo (L) sitter i partiets partistyrelse lokalt. I klippet svarar han på frågor om den nya situationen. Foto: Axel Brantemo/SVT

Liberalerna efter Svedahls vägran: ”Saknas förtroende förväntas man lämna”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna saknar förtroende för gruppledaren och kommunalrådet Reidar Svedahl (L). Men han vill inte lämna sina uppdrag.

– Saknas förtroende efter en sådan omröstning förväntas man lämna, säger Alex Nejdemo (L) som är med i partistyrelsen lokalt.

Det har varit ett stormigt halvår för Liberalerna i Norrköping. Först lämnade partiet samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna, kallat Borgerlig samverkan – på grund av förtroendeproblematik mellan Reidar Svedahl (L) och moderaternas Sophia Jarl.

Efter det återvände Liberalerna till samarbetet – men i samma veva avslöjades det att Reidar Svedahl skickat olämpliga meddelanden till en ung KD-politiker. Han tog en timeout, fick en varning från partiet centralt och återvände sedan efter en tid till partiet.

Krisen inom Liberalerna i Norrköping

Vill inte lämna

Men i måndags hade partiet lokalt en omröstning om förtroendet för Svedahl. En omröstning som mynnade ut i att förtroende saknas; då kom nästa problem för Liberalerna – Svedahl vill inte lämna sina poster självmant.

– Jag tror väljarna uppfattar det som stökigt och att det här inte är bra för vår kommun eller vårt parti. Nu gäller det för oss att återuppbygga förtroendet och visa att man kan lita på Liberalerna, säger Alex Nejdemo.

I veckan utsågs vice gruppledare Monica Holstad (L) som tf gruppledare tills dess att en ny ordinarie röstats fram av partiet.

Reidar Svedahl har tackat nej till en intervju med SVT Nyheter Öst.

I klippet svarar Alex Nejdemo på hur Liberalerna arbetar framåt efter den senaste tidens turbulens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom Liberalerna i Norrköping

Mer i ämnet