Annons

Annons

Annons

Sveriges försvar

L öppnar för stora lån till upprustningen

Liberalerna vill inrätta en ”krigsbudget” för de medel som skänks till Ukraina.

Sverige ska också kunna ta stora lån för att rusta upp försvaret, säger partiledaren Johan Pehrson.

Sverige ska också vara berett att gå med underskott i statsfinanserna för att finansiera försvaret, säger Liberalernas Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Carolina Byrmo/TT

Annons

– Ukraina kan klara kriget, tillika vårt krig mot den ryska krigsmakten. Det kan bli en utdragen del för Sveriges säkerhet, då vill vi ha ett särskilt utgiftsområde för stödet till Ukraina. Sedan ska Sverige ha sin egen försvarsbudget, säger Liberalernas ledare Johan Pehrson.

Statsbudgeten har 27 utgiftsområden. Det behövs enligt Pehrson ett 28:e. Genom att särredovisa medlen till Ukraina så skulle man undvika att andra satsningar på till exempel klimat, infrastruktur, skola eller välfärd får lida, enligt Pehrson.

Annons

Annons

– Det här kontot kommer att bli noll den dagen Ukraina är fritt igen.

När det gäller satsningar på Sveriges försvar så gör den unikt starka ekonomiska situationen att Sverige kan skrota överskottsmålet och gå med underskott i statsfinanserna under ett antal år, enligt Liberalerna. Partiet öppnar också för att ta stora lån.

– Vi kan använda både ett balansmål och lån, för vi behöver ligga över två procent av BNP på det sätt Nato räknar, säger Pehrson.

Hur mycket som ska lånefinansieras kan han inte säga, det beror också på inflationen.

L säger nej till någon form av beredskapsskatt, som Socialdemokraterna har föreslagit, för att finansiera försvarssatsningar. Förslaget har inte preciserats mer än att de med ”väldigt höga inkomster” kan betala mer, enligt S.

– Vi har redan en väldigt stark högskatteekonomi, som gör att vi har råd att betala. Ska vi värna Sverige så kan vi inte driva ut företag eller människor med hög utbildning, säger Pehrson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan