Hoppa till innehållet

Skatteverkets svar till oroliga villaägare: Nytt ställningstagande 26 januari

Skatteverket bekräftar att det uppdaterat och ändrat i hushållens villkor för att få rätt till grönt skatteavdrag för investeringar i hemmabatterier. Skatteverket tillbakavisar branschens kritik men meddelar samtidigt att myndigheten nu gör en ny beredning och råder villaägarna att invänta ett nytt ställningstagande i slutet av januari.

Foto: Cornelia Jönsson
Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket
Pia Blank Thörnroos, skattejurist på SkatteverketFoto: Claudio Bresciani/TT
Innehåll från Cybersecurity AcademyAnnons

Så kan företag bidra till barns säkerhet på nätet

Judith Maiers, projektledare på Unga Forskare, och Evelina Pärnerud, CSR Manager på IBM.
Judith Maiers, projektledare på Unga Forskare, och Evelina Pärnerud, CSR Manager på IBM.

Sårbara individer ligger i farozonen när cyberhoten tätnar. I den här gruppen finns barn och unga, som behöver mer kunskap om it-säkerhet. Här kan alla företag som jobbar aktivt med digitala säkerhetsfrågor göra stor skillnad, menar projektledarna bakom Cybersecurity Academy.

För barn och tonåringar är den digitala världen en stor del av livet. Närvaro på nätet och sociala medier möjliggör lärande och socialt utbyte med vänner. Baksidan är att det skapar en utsatthet. Mot den här bakgrunden och med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) startades Cybersecurity Academy, ett initiativ som ökar kunskaperna om nätsäkerhet hos skolelever. 

– Vi såg att det fanns en farlig kunskapslucka hos barn och unga i Sverige gällande it-säkerhet. Nu befinner vi oss dessutom i en geopolitisk situation som gör säkerhetsaspekten än viktigare. De flesta säkerhetshålen i de tekniska lösningarna är tilltäppta, så nu handlar det för kriminella om att hitta såbara individer. Här är tyvärr barn och ungdomar en viktig målgrupp, säger Evelina Pärnerud, CSR Manager på IBM, som tillsammans med det ideella ungdomsförbundet Unga Forskare driver Cybersecurity Academy. 

Partnerföretagen gör viktiga insatser

Judith Maiers, Unga Forskares projektledare för Cybersecurity Academy, berättar att många lärare inte känner sig trygga med att ta upp frågan eftersom de själva saknar kunskapen. Här kommer Cybersecurity Academy in i bilden. Genom lärarhandledningar med färdiga lektionsserier kan alla lärare, oavsett tidigare it- och teknikkunskaper, arbeta med it-säkerhet i klassrummet. 

– Sedan har vi också våra partners som jackar i initiativet. Som partnerföretag skickar man medarbetare för att hålla i föreläsningar om it-säkerhet för skolklasser från mellanstadiet upp till gymnasiet. Samtidigt får företagen chans att visa upp sig och nå en målgrupp som de annars inte når. Tanken är att skapa intresse hos barn och ungdomar kring it och teknik, så att fler ska söka sig till relevanta utbildningar och på sikt även jobb inom området, säger Judith Maiers. 

Unga Forskare tillhandahåller ett färdigt material för föreläsarna och förmedlar kontakten till skolorna. Mycket av Cybersecurity Academys material finns även på den kostnadsfria utbildningsplattformen IBM SkillsBuild. Detta material är också tillgängligt för föräldrar som vill lyfta sin kunskapsnivå tillsammans med sina barn. 

”Teknikbranschen har ett ansvar”

Evelina Pärnerud lyfter fram att föreläsningarna, som kan hållas på plats eller online, skapar engagemang inte bara hos skoleleverna, utan även bland företagens medarbetare.

– En av mina kollegor kom in till kontoret efter att han hållit en föreläsning och var helt uppfylld. Han berättade med sådan inlevelse för två äldre kollegor hur kul det hade varit och att eleverna ställt så intressanta frågor, säger hon och fortsätter:

– Vi i teknikbranschen har ett ansvar att utrusta samhället, inte minst våra unga, med verktygen som behövs för att använda teknik på ett säkert sätt. Här har alla företag en möjlighet att dela med sig av sin kunskap. 

Vill du bidra till barn och ungas nätsäkerhet? Läs mer här.

Besök utbildningsplattformen SkillsBuild.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cybersecurity Academy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera