SpeedKingz/ Shutterstock
MR-Scanning

15 faktorer som kan öka din risk för tidig demens

Enligt en stor studie som omfattade 350 000 människor bör du vara uppmärksam på flera olika faktorer.

Demens är ett tillstånd som de flesta säkert mest förknippar med äldre personer.

Men även om sjukdomarna oftast drabbar personer över 65 år, så kan de också slå till mitt i livet och medföra helt andra konsekvenser och problem.

Detta råkar minst 370 000 människor i världen ut för årligen.

Nu har en grupp forskare vid Exeters universitet och Maastrichts universitet hittat 15 faktorer i vår livsstil och hälsa som potentiellt kan bidra till att öka risken för tidig demenssjukdom.

De har följt 350 000 människor under 65 års ålder, som har ingått i en stor och välkänd medicinsk databas, kallad UK Biobank.

Blandning av livsstil och genetik

I den stora datasamlingen sökte forskarna efter möjliga faktorer som kunde öka risken för tidiga symtom på demens, och de riktade sökljuset mot allt från genetik till livsstil och miljö.

Analyserna avslöjade att det tydligen kan finnas ett samband mellan lägre formell utbildning, lägre socioekonomisk status, genetiska variationer och tidig kognitiv försämring.

Detsamma visade sig gälla olika livsstilsfaktorer som alkoholmissbruk, social isolering och hälsoproblem – bland annat D-vitaminbrist, depression, stroke, hörselnedsättning och hjärtsjukdom.

Orsaken är ofta okänd

Det är redan väldokumenterat att ett flertal faktorer, som fysisk inaktivitet, rökning och depression, ökar demensrisken hos personer över 65 år.

Men det är mindre känt att det även går att påverka risken för demens hos yngre grupper.

Här är de 15 faktorerna

Forskarna gladdes åt att det uppenbarligen går att justera flera olika omständigheter för att reducera risken att drabbas av demens mitt i livet.

"Demens bland yngre personer får mycket drastiska följder, eftersom de drabbade i regel fortfarande har ett arbete, barn och en vardag. Orsaken antas ofta vara genetisk, men hos många personer vet vi faktiskt inte exakt vad orsaken är. Därför ville vi också undersöka andra riskfaktorer i denna studie", förklarar Dr Stevie Hendriks, som är forskare vid Maastrichts universitet i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology.