Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maja Åskag

Maja Åskag om sponsorpengarna och drömmen om att flytta hemifrån

Maja Åskag lutar sig tillbaka på höjdhoppsmattan. 

– Folk kan kritisera oss hur mycket de vill, säger hon. 

Ljuset från taklamporna reflekteras i gulddetaljerna på hennes träningstajts. 

– Men jag vet att jag har det – jag kommer att nå de framgångar jag vill. 

Maja Åskag var från början gymnast.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
De senaste åren har framgångarna avlöst varandra för Åskag.
Foto: Aron Broman/Bildbyrån
Efter många år med ständiga förbättringar och medaljer så har det stått mer still för Åskag.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
2023 blev det dubbla silver på U23-EM i samma grenar, samt senior-VM-debut i Budapest.
Foto: Anssi Mäkinen/Bildbyrån

Det snöar i Eskilstuna. Mörkret har lagt sig över staden, men inne på Munktellarenan pågår – om inte febril – så i alla fall aktivitet. I entréhallen finns en stor inomhusbana för bangolf och ett flertal personer spelar. En äldre man sätter en spik och utbrister ”Yes!” innan han går för att plocka upp bollen. 

Maja Åskag tar inte notis om det. Hon berättar om hur hårt tryck det är på arenan friidrottsdel. 

– Det är fyra friidrottsföreningar i staden och alla tränar här inne. Det var bara tre innan, men det hände något så att en av dem delade sig i två. 

Hon skrattar till. 

– Det är som vanligt gubbar som bråkar om något, jag lägger mig inte i det där. 

Längst bort i friidrottshallen finns två gropar för längdhopp och tresteg. Åskag ställer sig vid den bortersta och pekar på en markering i banan. 

– Det var här allt började för mig. 

I dag 20-åriga Åskag är Sveriges största talang i såväl längdhopp som tresteg, med mängder av såväl SM-tecken som internationella medaljer på junior- och ungdomssidan. Men det var inte särskilt längesen som friidrotten på allvar blev en del i hennes liv. 

Debuterade som trestegshoppare sent

Hon började som gymnast och det var en sport hon sysslade med in i tonåren. Hon lämnade sporten som 14-åring för att hon kände sig otrygg och inte vågade säga i från mot vad hon för Radiosporten beskrivit som ”kroppshets och bestraffningar”

Ungefär samtidigt som hon slutade med gymnastiken hade hon hittat friidrotten. 

Åskag tittar ner på markeringen i banan. 

– Så för ungefär sju år sedan gjorde jag mitt första trestegshopp i livet från den här markeringen... det var inte vackert kan jag berätta. 

Men vackert skulle det bli och snabbt skulle det gå. 

Ganska snart gick det upp för Åskag och hennes omgivning att hon hade en fallenhet för hoppgrenarna och knappt två år efter att hon hade börjat med tresteg tog hon sitt första SM-guld. 

– Det var helt sjukt alltså. Det var redan klart på förhand vem som skulle vinna medaljerna så kom en 16-åring där och bara: ”hej, hej”

Därefter har framgångarna avlöst varandra. Samma år som hon tog sitt första SM-guld tog Åskag ett trestegsguld på Europeiska ungdomsolympiska festivalen. Två år senare blev det dubbla guld (tresteg och längdhopp) på såväl U20-EM som U20-VM. 

2023 blev det dubbla silver på U23-EM i samma grenar, samt senior-VM-debut i Budapest. 

Men vi återkommer till det. 

”Många andra tränar för fegt”

Nästan direkt när Åskag började med friidrott blev Kristina Andersson och Robert Söderlind Odin hennes tränare. De såg till att ta till vara på den styrka Åskag hade med sig från gymnastiken och har lagt upp hennes träning efter det. 

En strategi som enligt Åskag står ut i hoppvärlden. 

– Andra fokuserar på mycket på att hoppa just tresteg. De här första veckorna på en säsong, då vågar de inte släppa på det så mycket, medan jag har en annan grundstyrka tack vare gymnastiken och sättet vi tränar, säger hon. 

– Många brukar ifrågasätta vårt sätt att träna, för att det är annorlunda. Men jag tycker många andra tränar för fegt. 

Åskag lägger huvudet på sned och munnen formas till ett ironiskt leende. 

– Folk får kritisera mig, men vem är det som är skadad? Inte är det jag i alla fall. 

I alla fall när det kommer till idrottsrelaterade skador. 

– Jag är så otroligt klumpig. Jag skadar mig alltid när jag inte borde skada mig. Jag cyklar in i en stolpe, snubblar på en rot eller tappar saker på gymmet så jag bryter tårna. När det händer tänker jag: ”varför är jag så trög?” Mina tränare vill egentligen vira in mig i bubbelplast, men trots allt det har jag faktiskt klarat mig väldigt bra från allvarliga skador.  

Att hon lyckats hålla sig hel och frisk ser Åskag som en grundsten i hennes framgångar – och de har i sin tur lett till att hon kan fokusera på sporten fullt ut. 

Åskag vill flytta till Stockholm

Efter sina dubbla JVM-guld i Nairobi blev hon kontaktad av flera företag som ville sponsra henne. 

– Det var väldigt annorlunda för mig, jag kände mig som en liten prinsessa, säger Åskag. 

– Innan visste folk knappt vem jag var, plötsligt ville alla ha mig. 

Valet föll på Puma. Det syns även i dag. Åskag är draperad i Puma från sina rosa träningsskor till sina kläder med gulddetaljer. Att vara ambassadör – som det heter – för ett märke som Puma kommer med vissa förpliktelser. Dels att prestera på banan, men även att visa upp sig på sociala medier. 

– Men det tycker jag bara är roligt. Det är rätt naturligt för mig faktiskt, det har inte alls varit jobbigt. Tvärtom är de anledningen att jag kan leva på min idrott, ser man det så är det väldigt lite jag ger tillbaka egentligen. 

Faktiskt är det så att Åskag, med den ekonomiska stabilitet hon har i livet, vill ta klivet bort från flickrummet. 

Because, this town, säger hon och skrattar. 

– Nej, men jag vill flytta till Stockholm och vara nånstans där det händer saker. Det är väl skönt att bo hemma och spara pengar, men jag vill hellre spendera pengar och vara ensam. Det är dags för mig att ta det klivet, men det är inte det lättaste hittills.

Nästan symboliskt har det vara lite samma sak att ta klivet från att vara en av världens bästa juniorer till att tävla mot seniorerna. 

Efter många år med ständiga – och stora – förbättringar och medaljer så har det stått mer still för Åskag de senaste åren. Carolina Klüfts 15 år gamla svenska trestegsrekord på 14.29 meter har de flesta tänkt skulle vara utraderat vid den här tiden. Åskag kom väldigt nära på Finnkampen, blott två centimeter i från. Hennes tränare Robert Söderlind Odin säger att ”det var riktigt surt för henne, även om hon aldrig skulle erkänna det”

Det sista har han rätt i. 

Åskag säger själv att hon är helt obekymrad över att hon inte är svensk rekordhållare än – eller att hon inte gjort samma framsteg de senaste åren. 

Tvärtom blickar hon mot EM i Rom i juni och drömmer om medalj. 

– Tittar man på de andras resultat… det är ju ingen omöjlighet om man säger så. Har jag en bra dag så, då kan det räcka långt. 

Tvivel. Det har hon inget. 

– Jag vet att jag har det. Att jag kommer bli framgångsrik i det jag gör. Det kanske inte sker nu, men herregud! Tresteg är en sport som man blir som bäst i när man är 27-28 år. Jag vet att jag är bra, jag vet att jag kan bli bättre och jag vet att jag kommer ta mig dit. 


Se Friidrottsgalan direkt på Expressen den 23 januari

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.