Klar fransk seger inför världsrekordpublik

Uppdaterad 2024-01-11 | Publicerad 2024-01-10

DÜSSELDORF. Tidernas främste spelade i kväll sin sista EM-premiär i en otrolig karriär när Frankrike vann enkelt mot Nordmakedonien inför rekordpublik

Nikola Karabatic gör sitt 26:e mästerskap och jagar sin 18:e medalj.

– Jag har svårt att se det upprepas om inte läkarvetenskapen gör mycket stora framsteg, säger Claes Hellgren i Viaplay.

Nikola Karabatic betraktas av de allra flesta som den bäste handbollsspelaren genom tiderna.

Nu är 39-åringen inne på ”The Last Dance”.

Fransmannen har annonserat att han slutar med OS i Paris i sommar.

Därmed är årets handbolls-EM ikonens näst sista stora turnering och när han startade premiären mot Nordmakedonien på onsdagskvällen på fotbollsstadion i Düsseldorf inledde han sitt 26:e av 27 möjliga mästerskap sedan det första 2003. På dem har han tagit 17 medaljer varav 10 guld.

Det är ett otroligt facit.

– Jag har svårt att se det upprepas om inte läkarvetenskapen gör mycket stora framsteg, säger Claes Hellgren i Viaplay.


Handbolls-EM 2024: Spelschema och tv-tider • Då spelar Sverige

Nikola Karabatic.

Bommade tre raka

Karabatic, som korats till världens bäste tre gånger av det internationella handbollsförbundet och blivit MVP i två VM och två EM, och har fortfarande en betydande roll i det franska laget. Han hade i alla fall det i premiärsegern mot Nordmakedonien där han startade de båda halvlekarna och spelade både framåt och bakåt.

Men vänsternian har definitivt haft bättre kvällar. Det dröjde till början av andra innan han satte sitt första och enda mål efter att bommat tre raka avslut i bra lägen.

Frankrike hade trots det, och som väntat, inga problem att slå ett ganska ungt och orutinerat Nordmakedonien som radade upp 21 tekniska fel (mot 10 för Frankrike) i matchen: 39–29 (17–13). Flest mål för fransoserna satte kantspelaren Hugo Descat med sju mål på sju skott.

– Frankrike vinner matchen utan att förta sig, säger Martin Frändesjö i Viaplay-studion.

Matchen spelades inför en världsrekordpublik då den officiella publiksiffran uppges vara 53 586, samma antal som det väntats till kvällens huvudnummer Tyskland-Schweiz.

Det tidigare rekordet löd på 44 189 och sattes i en Bundesligamatch hösten 2014 mellan Hamburg och Rhein-Neckar Löwen på fotbollsarenan i Frankfurt.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln