Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FC Rosengård

Therese Sjögran om förändringarna i Rosengård

Klubbchefen lämnade och en ny organisation presenterades.

Therese Sjögran ser det som en nödvändighet för FC Rosengård.

Själv är hon inställd på att köra vidare som sportchef.

– Sen är det mycket känslor, man måste landa i allting, säger hon.

Therese Sjögran är fortfarande motiverad till att köra vidare som sportchef i Rosengård.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sjögran och Damgaard har skördat många framgångar tillsammans i FC Rosengård.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Det har varit händelserika dagar i FC Rosengård. Efter 15 år i klubben valde klubbchef Jenny Damgaard att tacka för sig i tisdags. Dagen efter presenterades hennes ersättare och i samma veva presenterade styrelseordförande Håkan Wifvesson en rad förändringar i organisationen.

Klubbens sportchef Therese Sjögran har jobbat nära Damgaard i alla år.

– Vi har pratat mycket och hon har signalerat ett tag att det har varit mycket. Det är jättetråkigt, så klart. Vi har jobbat nära och jag tycker hon har byggt upp klubben på ett sätt som alla kan stå för, säger Sjögran.

”Det drar mig framåt”

Johan Glennmo, som suttit i styrelsen i 13 år, kliver in som tillförordnad klubbchef. 

– Jag tror att det hade varit svårare om man hade tagit någon helt utifrån, då hade man tappat ännu mer fart. Den här lösningen var nog den bästa för stunden, säger Sjögran.

Johan Glennmo tar över tillfälligt efter Jenny Damgaard.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Laget hade en tung säsong i fjol då de kom sjua i damallsvenskan. På det har de fyra förluster, av fyra möjliga, så här långt i Champions League-gruppspelet. Sjögran känner en stor revanschlust inför 2024 vilket motiverar henne att köra vidare i klubben.

– Den känslan kan man ju leva på ett tag, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att hur vi har förändrat truppen, och hur den ser ut, gör också att jag känner att vi har chansen. Det är det som drar mig framåt just nu. Sen är det mycket känslor, man måste landa i allting. Man måste acceptera att Jenny inte ska vara här. 

Får en ny chef

I den nya organisationen anställs Roger Palmgren i den nyinrättade rollen som fotbollschef. Han kommer vara sportsligt ansvarig för både dam- och herrsidan vilket gör att Sjögran framöver kommer rapportera till honom i stället för direkt till klubbchefen.

– Det har jag inte haft förut, så vi får se hur det blir. Själva arbetet blir nog inte jätteannorlunda, det är väl mer kommunikationen som blir annorlunda, säger hon. 

Roger Palmgren har tidigare varit förbundskapten i fyra afrikanska länder och akademichef i BP.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förutom en ny organisation presenterade klubben deras strategi framåt. Målsättningen på damsidan är fortsatt att vara topp tre i Sverige och spel i Europa. För att nå dit kommer klubben satsa på sin akademi och utvecklingen av egna talanger. Målsättningen är att ligga i nivå med de bästa i Norden.

– Vi kan inte titta över parken (på Malmö FF). De gör det på sitt sätt utifrån sina resurser. Vi har pratat mycket om att vi behöver få fram fler av våra egna och det här sättet är kanske ett bra sätt att göra det på. Att man tar in någon med stor erfarenhet att bygga akademier, som Roger har.

Dock lägger Sjögran in en brasklapp: Utvecklingen att få fram många talanger kommer ta tid.

– Jag hoppas att klubben har tålamod i det.

”Kan inte längre vara passiva”

För att nå fram och bli ledande på att utveckla talanger vill Sjögran se investeringar i ungdomsverksamheten, att de lockar över fler bra tränare och hittar ett sätt att erbjuda bra arvode till tränarna. 

– Vi har haft bra spelare, men vi har inte haft konkurrens. Nu har vi MFF, HIF, TFF och Eskilsminne satsar jättemycket. Vi kan inte längre vara passiva, glida med och tro att spelaren kommer hit. Utan då måste vi kunna erbjuda någonting, säger hon och fortsätter:

– Det känns bra att vi har lagt kursen. Men det kommer ta tid och hur resultatet blir och så vidare, det får vi utvärdera sen.

Så blir FC Rosengårds nya organisation

Tillförordnad klubbchef: Johan Glennmo

Fotbollschef: Roger Palmgren

Sportsligt ansvarig, dam: Therese Sjögran

Hållbarhetschef: Jessica Stegermaier


Till det vill klubben också hitta en vice klubbchef. Fotbollschefen kommer ha det övergripande ansvaret för fotbollsdelen där det även kommer finnas en ansvarig för akademin. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.