Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Därför lämnade Asterhed MFF: "Har saknat att vara nära planen"

Allsvenskan

MALMÖ. Förre chefsscouten Robin Asterhed skulle få en ny roll i Malmö FF.
Istället blev han assisterande tränare - i norska Lillestrøm.
- Det är verkligen min stora passion att vara tränare, säger han till Fotbollskanalen.

0:22
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du ett klipp från MFF:s premiärträning. I bild: Robin Asterhed.

Robin Asterhed var chefstränare tillsammans med Jonas Thern när IFK Värnamo säkrade en historisk uppflyttning till allsvenskan 2021. Inför 2022 valde Asterhed dock att återvända till Malmö FF - där han verkade som akademitränare länge - i rollen som chefsscout under den dåvarande sportchefen Andreas Georgson.  

När Georgson lämnade MFF förra sommaren uppstod en vakant plats i den sportsliga organisationen och i slutet av 2023 meddelade klubben att Asterhed skulle bli “metodikansvarig” till årets säsong. Men det arbetet kom inte särskilt långt.  

Georgson blev i december klar som chefstränare i norska Lillestrøm SK, och i går dök bilder upp på Asterhed upp på LSK:s träningsplan. Därefter bekräftade Malmö att 36-åringen lämnat klubben för att bli assisterande tränare hos förra årets tabellsexa i Eliteserien.  

Annons

- Jag tror jag vet precis vilken roll och vilket ansvar jag kommer få här. Efter att ha tänkt på det under en tid så landade jag i att “fan, det här måste jag nog köra på”, säger Robin Asterhed till Fotbollskanalen.  

Skåningen menar att han haft ett gäng förfrågningar tidigare om att återgå till tränaryrket, men att han trivdes i Malmö och såg det som det enda alternativet. Samtidigt saknade Asterhed att vara drivande i processerna på planen.  

- Det är så klart väldigt många smågrejer som jag vägt in i beslutet. I det stora hela är det väl saknaden till planen som är huvudsaken, säger han och fortsätter:

- Efter att det blev en öppning internt - med lite andra arbetsuppgifter, mer relaterade till det som händer på planen - som landade i metodikrollen, så efterfrågade jag lite efter den förändringen, att komma närmare spelet. Det är verkligen min stora passion att vara tränare och har egentligen alltid varit innan. Jag kände att jag ville i den riktningen, säger han.  

Annons

Sportchefen Daniel Andersson menar att det varit klart sedan i fredags, och att MFF kommer ersätta Asterhed men att det “inte är någon prioritet just nu”. Andersson menar att han inte blev överraskad över Asterheds flytt.  

- Nej. Jag var här hela december och Robin var det mycket också, så vi har pratat. Efter att Andreas gick dit så fick man det lite på känn, att han var sugen. Det löste sig så, säger Daniel Andersson.  

Vad säger du om tajmingen, nu när han fick en ny roll? 
- Nej men det är så, man bygger om en organisation så sticker han. Vi klarar oss, det gör vi alltid. 

Andersson svarar på om han känner en besvikelse gentemot Asterhed.  

- Nej, det skulle jag inte säga. Som jag sa, vi klarar oss. 

Asterhed avslutar:  

- “Danne” ville inte att jag skulle göra det, som jag tolkar honom i alla fall - varken tidigare eller i detta alternativ. Men han ville att jag skulle välja något som jag tyckte kändes rätt i stunden och välja rätt för mig. Han ville väl inte att det skulle bli som det blev, men var också tydlig med att vår relation framåt inte påverkas av det, säger han. 

Annons
Publicerad 2024-01-10 kl 20:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto