Stockholms största skyddsrum finns i Katarinaberget. Arkivbild.
Stockholms största skyddsrum finns i Katarinaberget. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Försvarsmaktens uppmaning får svenskar att leta skyddsrum: "Många är oroliga"

Information om Sveriges beredskap, krisbroschyren – men också kartor över skyddsrum. Sökningarna på MSB:s hemsida har mångdubblats efter regeringens och Försvarsmaktens uppmaning att förbereda sig för krig.


Alla måste förbereda sig mentalt för att det kan bli krig. Budskapet från civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) och överbefälhavare Micael Bydén på Folk och försvars konferens i Sälen har fått stor uppmärksamhet.

— Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft – det kan bli krig i Sverige, sade Bohlin.

— Det är helt enkelt slut på bekvämligheten som vi känner den, sade Bydén.

Högt tryck

Att uttalandena hörts av befolkningen märks hos krismyndigheten Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) där trycket har varit högt de senaste dagarna.

— När det sker något i vår omvärld, en kris, störning eller ett skarpt utspel, påminner det oss människor om att börja fundera på vår egen beredskap, säger pressansvariga Anna Wennerström.

— Vi märker det genom samtal, mejl och på statistiken på vår webbplats. Man är intresserad av egen beredskap, broschyren "Om krisen eller kriget kommer", skyddsrum och vår skyddsrumskarta.

"Många är oroliga"

En vanlig dag har sajten 15 000 besök men i måndags och tisdags landade siffran på 240 000. Krisbroschyren laddades ner 25 000 gånger på två dygn, att jämföra med 50-60 gånger en vanlig dag.

— Många privatpersoner är oroliga och undrar hur de ska tolka retoriken. Det är viktigt att komma ihåg att det precis har varit en konferens om säkerhetspolitik, så det är inte konstigt att man börjar prata om de här frågorna nu, säger Wennerström.

Magnus Christiansson, krigsvetare på Försvarshögskolan, har förklarat utspelen på Folk och försvars konferens med att regeringen vill tala om för svenska folket varför den satsar så mycket pengar på försvaret.

— Det är ett sätt att bädda för att här sker politiska och ekonomiska prioriteringar och att förklara varför de görs, sade Christiansson till TT på tisdagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.