FN:s säkerhetsråd kräver stopp på Huthi-attacker

TT

Publicerad 2024-01-11

Foto från Huthi-rörelsen som visar en fartygskapning i november. Den jemenitiska helikoptern är på väg att landa på biltransportfartyget Galaxy Leader, som sedan tvingades till Jemen.

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som kräver ett omedelbart stopp på attackerna mot den civila sjöfarten som utförts av den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen.

Resolutionen fördömer ”på det starkaste sätt” attackerna mot fartygen i Röda havet, som enligt säkerhetsrådet hindrar global handel och undergräver sjörätt såväl som regional fred och säkerhet.

Säkerhetsrådet noterar även ”storskaliga” kränkningar av vapenembargot mot Huthi-rörelsen. Resolutionen fördömer också tillhandahållandet av vapen till Huthierna, som står Iran nära.

Elva av säkerhetsrådets medlemmar röstade för resolutionen medan fyra – Ryssland, Kina, Algeriet och Mozambique – avstod från att rösta.

Ryssland ville ändra

Innan omröstningen avisade säkerhetsrådet tre ryska ändringsförslag, bland annat nobbades ett tillägg om att situationen i Röda havet återspeglar en upptrappning i Gaza, enligt den ryska FN-ambassadören Vasilij Nebenzia.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield anklagade i sin tur Ryssland för att ha föreslagit ändringarna ”i ond tro i sista minuten”.

– Huthierna är helt enkelt berusade av makt, sade hon och tillade att det ryska ändringsförslaget som ”felaktigt” citerar Gazakonflikten som orsaken till attackerna bara skulle uppmuntra Huthi-rörelsen ytterligare.

Den islamistiska rörelsen, som kontrollerar Jemens huvudstad Sanaa, har sedan mitten av november utfört ett 20-tal angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet.

Rörelsen har hotat med att anfalla alla fartyg som de hävdar kan tänkas gynna Israel, ett ställningstagande för palestinska Hamas – som också stöds av Iran – i Gazakriget.

– Huthierna riktar sig mot en rad fartyg, av vilka få ägs eller drivs av israeler, sade Thomas-Greenfield och underströk att resolutionens syfte är att upprätthålla navigeringsfrihet och sjöfart avgörande för den globala handeln snarare än att ta ställning i en enskild konflikt.

Kapat fartyg

Resolutionen kräver även att handelsfartyget Galaxy Leader med besättning, som kapades av Huthi-rörelsen den 19 november och togs till Jemen, omedelbart släpps.

Flera av de största rederierna har beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

USA har samlat en internationell flottstyrka för att slå vakt om sjöfarten, men trots det har flera attacker skett.

På tisdagskvällen avfyrade huthierna sin hittills mest omfattande attack med drönare och robotar. De kunde skjutas ned av stridsplan och fartyg tillhörande USA och Storbritanniens flotta, enligt USA:s militärkommando.

ANNONS