Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med den muslimska filmfestivalen vill vi krossa stereotyper” Foto: Malin Mendel/SVT

Här planeras Indiens första muslimska filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

En festival som ska krossa fördomar om muslimer. SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel fick följa med i planeringen av Indiens första muslimska filmfestival.

– Vi vill visa hur muslimer egentligen är, för bilden av muslimer är oftast negativ, säger Zakeer Hussain.

Indiens 200 miljoner muslimer är landets största minoritet. Genom historien har religiösa grupper i Indien ofta levt i samexistens. Men enligt människorättsorganisationer är muslimer idag en utsatt grupp i Indien, vilket aktualiserats med Israels invasion av Gaza.

– Under den pågående konflikten har många försökt organisera protester för att visa solidaritet med palestinierna. Men protesterna slogs ner. Det vill vi inte ska drabba vår festival, säger Zakeer Hussain.

– Regeringen stöder Palestina, men inte Hamas. Vi stödjer inte nån sorts terrorism, men vi står på palestiniernas sida. Vi tror på en tvåstatslösning och vi står lika nära palestinierna som israelerna, säger Chaitanya Giri, som är professor på Flame University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.