Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75

Då kan hela 2024 gå åt pipsvängen

Nya spännande tränarnamn.

Ett race som ger eko i hela travvärlden.

2024 blir Åbys år!

Foto: HANNA BRUNLÖF
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För snart tre år sedan kunde man i den här spalten läsa om Åbys sensationella grepp att satsa på ett race med världens maffigaste segercheck – sex miljoner kronor.

Ett lopp som ska köras vart fjärde år. Som OS eller VM i fotboll.

Då lät det långt dit men snart är vi där. Den 10:e augusti smäller det.

Klart att jag förväntar mig att se åtminstone Europas allra vassaste hästar bakom startbilen. Däremot kan det bli kärvt att locka hit någon från andra sidan Atlanten. Distansen – 3 140 meter – plus att loppet ligger mitt i den nordamerikanska travsäsongen är faktorer som talar emot.

Men Åke Svanstedt är en friskus så man vet aldrig.

Klart att man lider med klanen kring San Moteur

Åby går in i 2024 med en starkare uppsättning av tränare än på länge. Robert Bergh är tillbaka i Hajom igen. I februari kommer svärsonen Christoffer Eriksson och Rick Ebbinge.

Eriksson vet vi vad han går för. Han körde in 8,5 miljoner kronor förra året. Ebbinge gjorde ett rejält lyft upp till 5,8 millar.

Lägg därtill att André Eklundh gjorde ett rekordår 2023 och att Maria Törnqvist kanske har banans mest spännande stall med 32 ostartade hästar på sin lista med 58 pållar i stallet.

Men ingen kan i dagsläget peta ner Johan Untersteiner från tronen som regent på Mölndalsbanan. Bergh har potentialen men måste få in betydligt fler hästar än dagens 68 om det ska gå. Johan har i dagsläget fler än dubbelt så många tävlingshästar som ”Robban”.

Planen med Power i Prix d´Amérique ligger fast. Trots att Berghs stjärna inte såg särskilt morsk ut på nyårsafton.

– Brodd i skorna då. Power har känts fin både före och efter det. Han startar på Vincennes den 20/1 för att sedan gå ut i Prix d´Amérique, hälsar Robert.

Som siktar mot Paralympiatravet och Åby World Grand Prix om allt faller väl ut.

Klart att man lider med klanen kring San Moteur att drömmen om det stora racet på Vincennes sista söndagen i januari fick ett abrupt slut i tisdags.

Nu är väl risken att hela 2024 går åt pipsvängen.

Alla sagor har ett slut. Även den om Stig H Johansson som nu lämnat in sin licens.

Jag hade förmånen att hälsa på honom ett antal gånger under Victory Tillys storhetsår. Det var en upprymd känsla att få traska runt i hans stall av stjärnhästar.

Som att vandra i ett livs levande V75-program!

Och Stig tog av sig den där utåt alltid lite strama och korrekta tonen. Bakom den upptäckte jag en varm människa med mycket glimt i ögat!

Kul att travgalan hittat tillbaka till där den hör hemma igen

Det var några av mina höjdpunkter även om jag under 55 år som sportjournalist fått vara med och skriva om många världsstjärnor. Inte minst Ingemar Stenmark!

Bo Falsig slutade som travtränare för snart två år sedan. Sadlade om till hovslagare. Ikväll dyker han upp som kusk bakom Tomas Malmqvists I Am Timmie i lärlings- och amatörloppet och blir favorit.

– Jag tycker fortfarande att det är roligt att köra häst men det är inte aktuellt med någon seriös comeback i branschen. Det här är en chans som dök upp och då tog jag den, säger dansken.

Kul att travgalan hittat tillbaka till där den hör hemma igen – i Göteborg.

Och att det väsentliga är tillbaka i gamla hjulspår. Ett race för de bästa kuskarna där mästaren koras.

Plus att festligheterna blir tillgängliga för alla inblandade efter förra årets magplask.

– 2025 hoppas jag att vi kan hålla galan på Åby. Det är inga problem med att skruda mässhallen för fest när padeleran är över, säger Jon W Pedersen.