"Lögnare!" – hårda ord mellan Trumps rivaler

TT

Publicerad 2024-01-11

Aspirerande presidentkandidaterna Nikki Haley och Ron DeSantis svingade mot varandra i Republikanernas sista direktsända debatt innan primärvalssäsongen inleds i Iowa.

USA:s förre president Donald Trump valde som vanligt att inte delta.

Floridaguvernören Ron DeSantis och förre FN-ambassadören Nikki Haley lade stor vikt på att angripa varandra under den femte direktsända debatten, som hölls i staden Des Moines, den sista sammandrabbningen innan de första republikanska nomineringsmötena hålls i delstaten på måndag.

Haley inledde genom att presentera en ny webbplats för att spåra DeSantis ”lögner”, en anklagelse som sedan blev genomgående. De Santis kontrade minst lika elakt:

– Vi behöver inte ännu en politiker som i svävande ordalag bara berättar vad hon tror att du vill höra, bara för att kunna erövra ämbetet och gå sina donatorers ärenden.

Trump, som vägrat att delta i debatterna med hänvisning till sitt stora försprång i opinionsundersökningarna, höll i stället ett framträdande på andra sidan stan där han frågades ut i Fox News.

Trump fick svara på frågor i lugn och ro, bland annat om tidigare uttalanden han gjort om att en andra mandatperiod som president skulle handla om vedergällning mot hans fiender.

Han skulle inte ha tid för sådant, svarade Trump.

– Den ultimata vedergällningen är framgång, sade han.

Den enda republikanska kandidaten vars hela kampanj fokuserat på att stoppa Trump, New Jerseys exguvernör Chris Christie, hoppade av bara timmar innan debatten.

Christie hade inte kvalificerat sig för debatten, inte heller entreprenören Vivek Ramaswamy.