Healerns råd: Ingrip inte vid larm om självmord

Publicerad 2024-01-11

Kalla Fakta har granskat Love and light – en växande spirituell inriktning med ett farligt budskap.

En wallraffande reporter kan dokumentera hur en healer ger rådet att inte ingripa för att förhindra ett självmord.

– Jag hade inte försökt påverka henne, säger healern till reportern.

TV4:s Kalla fakta har granskat Love and light, en växande rörelse inom den spirituella gemenskapen. Rörelsen, som har vuxit sig stor på sociala medier och ofta riktar sig till unga tjejer innehåller många välbekanta inslag. Det är kristaller, rökelser, och healing – men även andra budskap.

När Kalla faktas reporter går in med dold kamera på healingcentret Lifeforum i Stockholm, får hon ett oväntat råd. När reportern uttrycker oro för en vän som vill ta livet av sig, avråder healern från att ingripa.

– Vi kan inte påverka om någon vill lämna. Om någon har valt att lämna så har den valt att lämna. Om jag hade varit du, som vän, så hade jag uttryckt min oro, men jag hade inte försökt påverka henne.

– Vill personen verkligen gå vidare och jag vill hålla tag i den, det är ganska egoistiskt av mig att hålla kvar den, säger healern till reportern.

I strid med Suicide Zero

Rickard Bracken, som är generalsekreterare på Suicide Zero, reagerar starkt på healerns råd. Han menar tvärtom att det är helt nödvändigt att ingripa om en person uttrycker en vilja om att begå självmord.

– Det är ofta impulsdrivet, i nästan hälften av fallen så är den här stunden man då agerar på sina tankar mindre än tio minuter. Så att inte agera under den tiden är helt fel, då vet vi att ett stöd från någon kan vara livsavgörande.

Healingcentret Lifeforum i Stockholm

Lifeforums vd, energihealern Anders Knutas, tar också avstånd från healerns råd när en reporter spelar upp samtalet för honom.

– I det som jag fick höra nu så låter det som att hon anser att den här personen inte ska göra någonting. Det följer inte våra riktlinjer överhuvudtaget, säger Anders Knutas.

Knutas egna budskap

Men i granskningen konfronteras också Knutas om de budskap som han själv förmedlar.

Delar i hans predikan handlar om att det vara förutbestämt att en människa ska dö tidigt – och att man till exempel kan ta in en sjukdom som gör att man dör tidigare än vad som var tänkt.

– Väldigt många barn tar på sig en sjukdom för att lära sina föräldrar saker, säger Anders Knutas till TV4:s Kalla fakta.

– Så om ett barn får cancer så har de valt det?, frågar reportern.

– Väldigt många gånger är det så, ja, svarar Knutas.

”Energihealern” Anders Knutas, Lifeforums vd