Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Investera i marknaden: Smart och långsiktigt

Att investera i marknaden är en smart strategi för den långsiktige investeraren.
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 16 jan. 2024Publicerad: 16 jan. 2024

Aktiemarknaden erbjuder en uppsjö av möjligheter, men också lika många fallgropar. För investerare som vill ta del av den långsiktiga tillväxtpotentialen i aktier, till en hanterbar risk, kan en investering i “marknaden”, det vill säga i ett brett börsindex bestående av många bolag, vara den bästa strategin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är ett index?

Ett börsindex representerar ett genomsnittligt värde av de underliggande bolag som handlas på en specifik marknad. Ofta är dessa index kapitalviktade, det vill säga att stora bolag i termer av börsvärde får en högre vikt i indexet än bolag med relativt mindre marknadsvärde. På Stockholmsbörsen finns exempelvis indexet S30, vilket representerar de 30 mest omsatta svenska bolagen, viktat efter börsvärde.

Ett index är alltså inte en investeringsprodukt, utan snarare ett sätt att mäta och åskådliggöra hur en specifik marknad rör sig. Däremot går det att investera i olika typer av index, via till exempel ETF:er, eller börshandlade fonder, som ämnar är att spegla indexets utveckling.

Varför investera i ett index?

Men varför skulle det vara bra att sträva efter en genomsnittlig avkastning och investera i ett index eller i “marknaden”? 

Till att börja med är det svårt att slå marknaden. Åtskilliga studier visar på att även de mest sofistikerade investerare, såsom fondförvaltare, har svårt att överprestera marknaden kontinuerligt över tid. I synnerhet efter att man inkluderar dess avgifter. 

För gemene investerare, som inte vill lägga alltför mycket tid på investeringar, blir det därför rationellt att vända sig till ett eller flera index. Det ger möjlighet till uppsidan på aktiemarknaden och en riskspridning över många bolag. Samtidigt som de produkter som speglar indexutvecklingen många gånger är billiga relativt aktivt förvaltade fonder. 

Index är också ett utmärkt sätt att närma sig investeringar på tillväxtmarknader, det vill säga mindre utvecklade marknader som ofta består av en högre andel snabbväxande bolag. Dessa marknader är svåra och dyra att handla på egen hand. Men genom en investering i ett index, som speglar marknaden i fråga, kan man få en bred exponering till regioner och bolag som förväntas växa snabbare än marknaden som helhet.

ANNONS

Globala index – en effektiv medelväg

För att välja en medelväg kan ett brett globalt index i många fall vara ett intressant alternativ. Genom en investering i ett sådant index får man exponering mot “världen” som aktiemarknad. Det vill säga såväl utvecklade marknader som tillväxtmarknader. Dessutom blir diversifieringen eller riskspridningen god då dessa index speglar utvecklingen för tusentals bolag.

Att investera i marknaden är en smart strategi för den långsiktige investeraren. Med börshandlade fonder blir också investeringen lätt att hantera då de automatiskt ombalanseras för att spegla indexet. Fonderna erbjuds till låga avgifter och ofta med möjlighet att välja mellan utdelande (bolagens utdelningar betalas ut) och ackumulerade (utdelningar återinvesteras) andelsklasser. 

Fredrik Nilsson, ansvarig för ETF:er i Norden på Invesco.

Riskinformation

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Värdet på investeringar, och eventuella intäkter från dem, kan fluktuera och det är inte säkert att investeraren får tillbaka hela det investerade beloppet. Detta kan delvis bero på förändringar i valutakurser.

För fullständig information gällande risker, besök: https://se.invesco.eu/se/legal-content/audience-disclaimer

Viktig information

Detta är marknadsföringsmaterial och inte ekonomisk rådgivning. Det är inte tänkt som en rekommendation att köpa eller sälja någon särskild tillgångsklass, strategi eller finansiella instrument. Regulatoriska krav som kräver opartiskhet i investerings/investeringsstrategirekommendationer är därför inte tillämpliga och inte heller några förbud mot handel före publicering.

Synpunkter och åsikter baseras på aktuella marknadsförhållanden och kan komma att ändras.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS