Dagens PS

Bankerna: Kraftiga räntesänkningar väntar

Goldman Sachs prognos, räntan, börsen
Positiva prognoser om börsen i år. (Foto: Unsplash).
Mona Norman
Mona Norman
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 11 jan. 2024

Efter ett turbulent 2023 ser bankerna ljust på det kommande året på börsen. Flera stora banker, däribland Goldman Sachs, tror på räntesänkningar inom den närmaste tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den europeiska Stoxx 600-indexet stängde på 12,6 procent för 2023, drivet av optimism om en lösare penningpolitik från både USA:s Federal Reserve och Europeiska centralbanken ECB.

Inledningen på 2024 har präglats av osäkerhet på aktiemarknaderna i väntan på ny data och besked.

Snabbare räntesänkningar

Marknadsförväntningar om räntesänkningar i början av 2024 bidrog till rally under slutet av 2023, trots att ECB ännu inte indikerat någon lättnad. Inflationen i euroområdet är på en nedåtgående trend.

Tidigare har det pratats om “higher for longer” om räntorna men Goldman Sachs prognos är att inflationen kommer att sjunka till 2 procent redan under det fjärde kvartalet 2024. Det är alltså mycket tidigare än ECB:s prognoser.

Detta kan leda till tidigare och snabbare räntesänkningar än förväntat, skriver CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Goldman Sachs tror på april

Goldman Sachs förutser en första räntesänkning redan i april 2024, med fortsatta sänkningar tills räntan når 2,25 procent i början av 2025.

ANNONS

Deutsche Bank delar denna positiva syn och förväntar sig att den europeiska ekonomin övergår till expansion under 2024. Man förutspår att ekonomin börjar året i en mild recession eller stagnation men återhämtar sig i andra halvan av året.

Tillväxt och inflation

Deutsche Bank betonar att penningpolitiska beslut, arbetsmarknaden och konkurrenskraft är tre nyckelfaktorer som kommer att påverka ekonomin.

De påpekar att läget på arbetsmarknaden kommer att vara avgörande för tillväxt och inflation. I Europa hålls också flera val under 2024 som påverkar på vilka sätt de fortsatta ekonomiska utmaningarna kommer att hanteras.

Fortsatt uppsida

Barclays analytiker indikerar att aktiemarknaderna har gått från översålda till överköpta och att sentimentet har förbättrats avsevärt. Med förväntningar om en “mjuk landning” och potentiella räntesänkningar under 2024, särskilt i EU, ser Barclays fortsatt uppsida för marknaderna.

Barclays har en postiv prognos särskilt för värde- och småbolagsaktier, medan man har en neutral inställning till tillväxtaktier.

Läs även: Pricksäker topp: Fed sänker räntan fem gånger

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS