Dagens PS

Klippet: Tio bilklassiker att köpa nu

Bilklassiker
Nu är det dags att damma av gamla fördomar och inse att några av gårdagens bilar står på randen att bli prisvärda investeringsobjekt. (Foto: Historic Auctioneers)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 11 jan. 2024

I den klassiska bilvärlden spås några bilar dra iväg i pris under 2024. Här är 10 bilklassiker du behöver hålla koll på. Eller köpa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns två sätt att kliva in i den klassiska bilvärlden. Antingen gör du det med hjärtat, struntar i prislappar och framtida eventuella värdestegringar.

Eller så köper du med plånboken, analyserar priser och trender och köper en bil som spås ha en bra värdeutveckling.

Eller så kombinerar du dessa två och hittar en modell med både och.

Classic Driver har lusläst marknaden, pratat runt med handlare och plockat fram ett antal bilmodeller som de tror kommer springa iväg i pris under 2024.

Vi har valt ut våra fem favoriter. Kanske det bland dessa finns en modell som för dig är både och?

BMW Tourings från 1990-talet

BMW
Den klassiska BMW-kombin har gått från fin familjebil till en (snart) eftertraktad klassiker. (Foto: Classic Driver)

Bara att erkänna – BMWs familjebil från 1990-talet kittlar lite nuförtiden när jag hamnar bakom en sådan i trafiken.

ANNONS

Åren har gått så pass att de flesta försvunnit från gatubilden, och de som finns kvar, väcker nostalgin i mig.

Leta upp ett fint kombi-exemplar av modellerna E30 (3-serien) eller E34 (5-serien), gärna en lågmiilare och gärna en med stor motor och helst ett M på bakluckan.

Då har du nog kommit över en modern klassiker som bara kommer att stiga i värde.

ANNONS

Senaste nytt

Bentley Continental GT

 Continental GT
I Bentley-sammanhang har man skrattat lite bakom ryggen på Continental GT, men nu är det snart dags att handla ett exemplar innan priserna på dem sticker iväg. (Foto: Edmunds)

Min far var runt 1970 och tittade på en Mercedes-Benz 300SL Måsvinge. Det var då de stod som lägst i pris, och för runt 10 000 kronor skulle han få bli ägare till den.

Det blev ingen affär, men sedan dess har jag alltid drömt om att få läge att köpa en dyr bil när de är på botten av sitt värde, och sedan få följa med upp.

Bentleys Continental GT från strax efter millennieskiftet är nog där just nu. Nu kan du fynda denna coola GT-bil för samma peng som en vanlig Volvo V70.

ANNONS

Men var noga med historiken på denna kommande bilklassiker och låt en kunnig person bedöma om det är ett bra köp eller inte.

Men med rätt handledning kan du förmodligen göra en riktigt kul och bra affär.

Ferrari 348

Ferrari 348
Håll koll på Blocket. När det dyker upp en bra och skött Ferrari 348 ska du slå till. Billigare Ferrari för pengarna hittar du nog inte. (Foto: RM Sotheby’s)

Vill du ha en Ferrari för samma pris som en kinesisk elbil? Då finns det faktiskt en modell som hamnat i skymundan mellan sin hyllade syster 328 och den lovprisade F355. Dess namn är 348.

Varför den hamnat i skymundan bland Ferraris andra bilklassiker kan vi resonera om. Men strunta i det och inse att du nu har chansen att köpa en klassisk Ferrari med helt rätt Testarossa-släkt utseende och en italiensk vältalig V8 under huven.

Strunta i vad som är “rätt” just nu, köp en 348 och inse att du gjort en kanonaffär till framtiden. Och det innan alla andra vaknar och vill ha en likadan.

SAAB 900 Turbo

ANNONS
Saab Turbo
Håll med om att detta är bland det coolaste svensk bilindustri knåpat ihop efter Volvo P1800. Hittar du en fin Saab Turbo i dag ska du slå till. Och ännu snabbare om det dessutom råkart vara en cab. (Foto: Bilwebauctions)

Sveriges bidrag på listan skäms inte för sig. Att äga en klassisk 900 turbo blir snart lika coolt som det var när bilarna var nya.

Saab:s sköna självsäkra reklam där en 900 visades tillsammans med Viggen i take-off-läge släpper aldrig greppet om oss entusiaster.

Vi ville alla vara en del av efterbrännkammarens generation och helst också släppa marken med turbon ylande.

Turbon var nyckeln

Det var med turbon som Saab gick från att vara en udda svensktillverkad vardagsbil, till att bli en av de coolare på gatan. Med turbon under huven kunde du plötsligt hänga på betydligt mer namnkunniga bilar på rakan fram till nästa rödljus.

Så hitta ett fint exemplar i dag av denna bilklassiker, gärna en cab, så har du nog säkrat ett bra värde till framtiden.

Renault Twingo

ANNONS
Renault Twingo
Så rätt 1998, så fel 2008 och nu så rätt igen. Hitta en fin Renault Twingo (om det går) så har du räddat en ovanlig bil till framtiden. (Foto: Autoevolution)

Japp. Du minns den. Du har sett den. Du blev aldrig blivit kär i den. Och faktum är – det blev inte många andra heller.

Just därför är Renault Twingo en bil som totalt glömts bort. En söt liten citybil, som med en uppnosig uppsyn i dag charmar alla som ser den.

Coola färger

Den såldes i ett antal helt korrekta 1990-talsfärger, som sedan blev hopplöst ute, men i dag är nostalgiskt helt korrekta.

Hittar du ett fint rostfritt exemplar, släpp det inte utan kom till nästa klassikerträff och kamma hem mängder med leenden i din moderna bilklassiker.

Läs mer:

Tesla tvingas tala sanning om sina bilar

ANNONS

Om fler kommande klassiker att handla nu

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS