Sök

Dreams klarar kraven – blir del av exklusiv klubb med Patagonia och Ben & Jerry’s

DreamsImpact

Anna Gunterberg är hållbarhetschef på Dreams. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Bara ett dussin svenska bolag har klarat den rigorösa granskningen och fått grönt ljus.

Senast in i den exklusiva klubben är svenska sparappen Dreams – som nu måste verka i allas intresse och inte bara aktieägarnas.

”Det ger oss ökat självförtroende”, säger hållbarhetschefen Anna Gunterberg.

Det är bara tolv svenska bolag som fått hållbarhetscertifieringen B Corp, däribland tuggummibolaget True Gum och skobolaget Icebug. 

Nu ansluter en ny svensk startup till den exklusiva skaran bolag som lever upp till höga krav på social och miljömässig prestation samt ansvarstagande och transparens. Det handlar om ekonomisappen Dreams, plattformen som bland annat ska få användarna att sätta upp tydliga ekonomiska mål och hjälper till att spara till dem. 

Globalt är det 7700 företag som fått B Corps-stämpeln. Bland de märks flera som har stuckit ut hakan i hållbarhetsfrågor som Patagonia, Ben & Jerry’s och Tony’s Chocolonely. 

Vi skrev om outdoor-märket och techvärldens favorit Patagonia för en tid sedan. Då gjorde det onoterade amerikanska märket en radikal ägarförändring. Planeten jorden blev den enskilt största aktieägaren

Granskningen av Dreams har pågått i 18 månader. Bolagets hållbarhetschef Anna Gunterberg säger i en kommentar till nyheten att hon hoppas kunna sprida kunskap om B Corp. 

”Som impact-bolag behöver vi själva se till att vi är hållbara i grunden. Denna verifiering av vårt arbete ger oss ökat självförtroende att ta oss an våra användares hållbara konsumtion med ännu större trovärdighet och energi.”

OK-stämpeln kräver att bolagen som vill bli certifierade ändrar sina aktieägaravtal så att det verkar för allas intressen, inte bara aktieägarnas. Dreams har åtagit sig att genomföra dessa ändringar i sina stadgar så fort nödvändiga förutsättningar finns på plats i den svenska lagstiftningen, heter det i ett pressmeddelande.

”Att mäta ett företags framgång i bredare termer än bara ekonomiska resultat blir bara viktigare och viktigare med de ökade krav som den europeiska CSRD-lagstiftningen innebär. Efter att ha gått igenom den rigorösa processen att bli certifierad B Corp, kommer företag att vara bättre förberedda för dessa krav”, säger Nille Skalts, verkställande direktör för certifieringsföretaget B Lab i Norden.

Dreams historia är lite komplicerad och det gäller att hålla reda på vad som är vad. Bolaget grundades 2014 men har delats upp i två tjänster. Konsumenttjänsten ligger i det bolaget som nu får certifieringen, Dreams Sustainable. Det är ett samägt bolag som drivs tillsammans med den europeiska storbanken BNP Paribas. Techverksamheten, Dreams Technology, såldes däremiót till Doconomy under våren 2023. 

Dreams Sustainable omsatte 15,1 miljoner kronor 2022 med ett rörelseresultat på minus 79,6 miljoner kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer