Dagens PS

USA beredda att beslagta ryska tillgångar

USA Ryssland
Joe Biden vill inte agera ensam när ryska tillgångar ska beslagtas och stötta Ukraina. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 11 jan. 2024

Frysta ryska tillgångar ska stötta Ukraina – men USA vill inte agera ensamt. Här är lösningen Vita huset skissar på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Joe Bidens administration står bakom lagstiftning som låter 300 miljarder dollar i frysta ryska tillgångar användas för återuppbyggnaden av Ukraina.

Bidens regering välkomnar “i princip” ett lagförslag som skulle göra det möjligt att konfiskera medlen, enligt ett meddelande från NSC, det nationella säkerhetsrådet, till senatens utrikesutskott.

Beslut av G7

“Propositionen skulle ge den auktoritet som behövs för den verkställande makten att beslagta ryska suveräna tillgångar till förmån för Ukraina”, skriver NSC i en promemoria som refereras av Bloomberg.

Joe Bidens regering vill få beslutet om konfiskation fattat av G7-gruppen, inte minst eftersom cirka 200 miljarder dollar av de frysta ryska tillgångarna finns i Europa.

Med endast 4-5 miljarder dollar av Rysslands tillgångar i USA, skulle det inte vara vettigt för USA att agera isolerat, menar bedömare.

ANNONS

Senaste nytt

”Undersöker allt”

“Tillsammans med våra G7-partners undersöker vi alla alternativ som är förenliga med våra respektive rättssystem och internationell lag för att hjälpa Ukraina att få kompensation från Ryssland”, säger utrikesdepartementet i ett uttalande.

ANNONS

Inom EU ligger ett förslag om en skatt på vinsten som genereras av de frysta ryska tillgångarna.

Men stödet har varit ljumt och både Tyskland och Frankrike likväl som centralbanken ECB har haft invändningar.

Kan minska motståndet

I USA anses idén att använda Rysslands egna pengar för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina som ett sätt att stärka USA:s stöd för kriget, eftersom republikaner gått emot fortsatt finansiering.

Husets talman Mike Johnson har uttryckt stöd för idén i en intervju med New York Post och kallade det “en ytterst ansvarsfull sak för oss att göra.”

Samtidigt finns en annan oro i USA och det är att USA, genom att vara med om att beslagta tillgångarna, förlorar stöd i länder som Indien, Brasilien och Sydafrika samtidigt som det kan försämra relationen till Kina ytterligare.

Legitimt?

”Till slut kommer resten av världen att göra en bedömning om huruvida detta är ett legitimt förfarande av amerikanska statliga myndigheter”, säger Benn Steil, chef för internationell ekonomi vid Council on Foreign Relations.

ANNONS

Finansminister Janet Yellen är en av dem som tidigare påpekat att nuvarande amerikansk lag inte tillåter beslagtagande av de tillgångar som frystes efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022.

Behöver enighet

Enligt de PM Bloomberg sett var Biden-administration kluven inför ett krav om G7-godkännande för beslagtagande, men har sedan dess anslutit sig till behovet av att gå i samförstånd med USA:s allierade.

Ett sådant krav “skulle göra det mer sannolikt att Europa kommer att vara villiga att ta detta steg”, sammanfattar NSC i ett av sina memon.

“Det minskar även risken att det här steget undergräver tron ​​på USA som destination för utländska investeringar”, tillägger NSC.

Läs även:

Här är första inblicken i Rysslands frysta tillgångar – Dagens PS

Ryska tillgångar frysta: “Förlamar deras krigsmaskin” – Dagens PS

ANNONS

Kanada: Beslagtagna ryska tillgångar till krigets offer – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS