Dagens PS

Snön smälter: Vattenresurserna hotas

klimatkris, klimatomställning, temperaturförändringar
Snön smälter i allt snabbare takt. (Foto: Enrique Marcarian/TT)
Mona Norman
Mona Norman
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 11 jan. 2024

En färsk studie visar att snötäcket har smält i större delen av norra halvklotet under de senaste 40 åren, till följd av klimatförändringar, vilket hotar viktiga vattenresurser för miljontals människor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har länge kämpat för att fastställa ett klart samband mellan snö och klimatförändringar, delvis på grund av att snöfall är svårt att mäta exakt. 

En ny studie från Dartmouth College visar dock att klimatförändringarna har lett till betydande minskningar av snö i världens norra delar sedan 1980-talet.

Områden i sydvästra och nordöstra USA samt i centrala och östra Europa har upplevt de största minskningarna globalt av snötäcke relaterade till global uppvärmning.

CNN rapporterar om en ny studie publicerad den 9 januari 2024.

Accelererande klimatförändringar

Forskarna menar att snötäcket har minskat med 10-20 procent per decennium.

Forskarna fann att förlusten av snötäcke accelererar när den genomsnittliga vintertemperaturer stiger över minus åtta grader celsius, som är en tydlig brytpunkt i datan.

Förbi denna punkt ökar snöförlusten även med måttliga temperaturhöjningar. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hotad vattenförsörjning

Detta är ett stort problem för samhällen som är beroende av snö för vatten. Många av världens vattenförsörjningar är redan hotade av klimatförändringar genom torka och värmeböljor som blir allt vanligare och intensivare.

Studien fann att många tätbefolkade områden som är beroende av snö kommer att se ökade förluster i vattentillgång under de kommande årtiondena.

Klimatförändringarna påverkar även flodområden

Studien undersökte också snötäcken i 82 av de 169 större flodområden på norra halvklotet där 31 av dessa tydligt visar spår av människors påverkan på klimatet.

“De flesta världens människor bor i flodområden som är på gränsen till att falla över brytpunkten där varje extra grad av uppvärmning innebär större och större snötäckeförlust”, kommenterar Justin Mankin, en av forskarna bakom studien.

Mars månad i fokus

Forskarna analyserade specifikt minskningen av snötäcket under mars månad mellan 1981 och 2020, eftersom det ger en bra sammanfattning av allt vinterväder för året.

ANNONS

Mängden snö på marken i mars indikerar hur vinterförhållandena var den säsongen innan våren smälter snöreservoaren som rinner nedströms för att förse hushåll och jordbruk med vatten.

Studien ger en omfattande bild av klimatförändringarna och betonar behovet av omedelbara och samordnade åtgärder för att ta itu med denna globala utmaning.

Läs även:

Kan en mur för 5 miljarder rädda glaciärerna?

Ikoniska glaciärer försvinner snabbt – “chockerande”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS