Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IBF Falun

Emil Johansson kvar i Falun – kontrakt till 2027

Faluns lagkapten Emil Johansson – utsedd till världens bästa spelare i fjol – har skrivit på ett nytt kontrakt till 2027.

Den viktigaste pusselbiten inför nästa säsong är därmed på plats för den ekonomiskt pressade föreningen.

– Han fick nöja sig med kebabsallad som sign on-bonus, säger sportchefen Rickard Hedlund på en presskonferens.

Emil Johansson och Rickard Hedlund på en presskonferens under torsdagen.
Foto: IBF Falun
Där kom beskedet att landslagsstjärnan är klar för en fortsättning till 2027.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Expressen kunde under torsdagsmorgonen avslöja vem som Falun skulle presentera när de lovade att inleda årets silly season med ”en riktig bomb”.

När klockan slog 12.00 var det också Emil Johansson som stod på podiet – tillsammans med sportchefen Rickard Hedlund – för att diskutera det nya treårskontrakt som landslagsstjärnan i innebandy har skrivit på.

– Det känns kul och tryggt. Vi har snackat en månad ungefär och det var inga konstigheter egentligen. Hedlund har varit på mig att skriva på tidigt för det brukar jag göra, så det var kul att komma till skott, säger Emil Johansson.

– Han är världens bästa innebandyspelare, inte bara enligt mig. Han är den jag pratat absolut mest med och den absolut viktigaste pusselbiten av de som har utgående i Falun. Det här är ett av de viktigaste avtalen jag har skrivit. Emil kommer fortsatt vara ryggrad och galjonsfigur för Falun i tre år framöver, säger Rickard Hedlund och lägger till något skämtsamt:

– Vi hade vårt första möte när vi käkade kebabsallad på Golden i Falun. Jag tror den där kebabsalladen var viktig.

Samma ekonomiska deal som tidigare

Att Emil Johansson skulle bli kvar i Falun har egentligen inte varit något större diskussionsämne.

Det som har skapat lite frågetecken kring det hela är dalalagets ekonomi.

Falun visade upp ett negativt kapital på över tre miljoner, fick inte elitlicens och spelar under handlingsplan denna säsong. Det finns därmed en risk att klubben kan tvångsdegraderas om de inte visar upp en positivt kapital den 30 april.

Emil Johansson säger att det inte har fått honom att tveka på en fortsättning – och att det inte heller har påverkat förhandlingarna.

– Vi har knappt snackat något ekonomiskt. Vi förlänger med det jag har. Det är ingen ökning. Jag har inte snackat med någon annan klubb och inte tänkt på Schweiz. Jag kan bara påverkarmin framtid och det är bara här jag vill spela.

Rickard Hedlund flikar in:

– Han fick nöja sig med kebabsallad som sign on-bonus. Nä, skämt åsido. Vi har en ekonomisk verklighet att förhålla oss till. Med det sagt kanske vi kan tänka annorlunda med årets truppbygge. Vi kanske inte behöver ha bredast trupp. Det viktigast är att ha bästa truppen.

Sex kontrakt som går ut hos Falun

Falun har ytterligare sex spelare med utgående kontrakt, däribland landslagsspelare som Casper Backby och Emil Ruud.

Om det går att stuva in alla dem i Faluns ekonomiska pussel är oklart.

– Jag har en budget som jag jobbar efter. Vissa kanske inte blir nöjda och känner att det här funkar inte, då får man spela i ett annat lag. Det viktigast är att Emil Johansson är på plats. Jag kommer klä julgranen så att vi är med i kampen om SM-guld även nästa år. Sedan får vi se vilka kulor som hänger i granen, säger Rickard Hedlund.

2024 blir ett år där Emil Johansson kommer jaga guld på flera olika fronter.

SM-, Champions Cup- och svenska cupen-guld med Falun samt VM-guld på hemmaplan i Malmö med landslaget i december.

31-åringen vet vilket guld han helst vill ha.

– SM-guldet, rakt av. Det hade jag svarat det även om vi lyckats vinna förra säsongen. Nu blir det en extra drivkraft.

Serietvåan Falun tar emot ärkerivalen och serieledaren Storvreta i giganternas kamp på lördag. En sändning som Expressen ramar in med en halvtimmas långt studiouppsnack med start 15.30.




UTGÅENDE KONTRAKT FALUN

Ahmad Aldeeb, forward

Casper Backby, center

Rasmus Enström, back (klar för Alligator Malans, Schweiz)

Emil Lundmark, center/forward

Johan Rehn, målvakt

Emil Ruud, forward

Santtu Strandberg, målvakt


Alla matcher i SSL sänds på Expressen med abonnemanget Premium Max. Teckna Premium Max här!

Med det paketet kan du se all livesport för endast 179 kronor i månaden. Utöver SSL ingår bland annat högstaligor i bandy och basket samt längdskidåkning i toppklass.

Dessutom kan du ta del av all journalistik på Expressen Premium, till exempel Anders Borgströms initierade SSL-bevakning.

Här hittar du matcherna i SSL den här säsongen!

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.