Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Pappa Bergvall stöttar Lucas - mitt i alla rykten: "Man tänker på hur han mår"

Sverige (herr)

PAFOS. Jagas av Europas största klubbar och med på landslagets januariläger.
Då är Lucas Bergvalls pappa och morfar med på Cypern för att stötta 17-åringen.
- Man tänker på hur han mår, säger pappa Andreas Bergvall till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Det har gått snabbt för Lucas Bergvall. För mindre än två år sedan spelade han i Brommapojkarnas P19-lag. Inför förra säsongen gick han till Djurgården - och där har det gått fort. Mittfältaren gjorde det bra i allsvenskan och startade i elva matcher och hoppade in i 14, kom med i U21-landslaget och kopplas nu ihop med klubbar som Barcelona, Arsenal, Frankfurt, Udinese och Inter.

Nu är januaris transferfönster öppet, vilket betyder att det kan bli en affär om någon klubb lägger ett bud som Djurgården accepterar. Den svenska föreningen har bland annat bekräftat att man har varit i kontakt med Barcelona, men enligt spansk media har parterna inte kommit överens på grund av Djurgårdens höga prislapp på 167 miljoner kronor.

Annons

Det är helt klart en hel del som händer i 17-årige Lucas Bergvalls liv just nu. Samtidigt är han uttagen i landslagets januaritrupp som nu är på Cypern. Då har Lucas pappa och morfar åkt ner för att stötta honom.

Fotbollskanalen tog en pratstund med pappa Andreas Bergvall för att se hur hans 17-årige son tar allt som händer. Han vill inte prata om specifika klubbar och vill också vara tydlig med att han inte vet något om summor.

- Vi försöker ta ett steg i taget och försöker hålla oss på jorden. Vi ser det som en process. Det är viktigt att inte allt handlar om det här utan att vi pratar om andra saker när vi är hemma. Jag upplever att han känns väldigt lugn och trygg i allt. Han känns inte stressad. Jag tror inte att det påverkar honom, säger han och fortsätter:

- Han jämförs med vissa andra spelare, han jämförs med prestationer, men ibland glömmer man bort att han bara är 17 år. Det måste man ha med sig. Det är bara att gå till sig själv och se hur man var när man var 17 år. Det är mycket att ta in. Det är ingen enkel situation. Men om man tacklar det på rätt sätt och har ett bra stöd så kan det bli bra.

Annons

Hur tänker man som förälder när det är ett så stort fokus på ens 17-årige son som kopplas ihop med så många stora klubbar?
- Som förälder är det väldigt blandat. Man tänker på honom. Man tänker på hur han mår. Man tänker också på hans karriär. Som föräldrar så har ju vi ingen önskan om att skicka iväg honom. Så man är lite blandad i känslorna kring vad som komma skall. Men jag känner på honom att han verkar må bra i det här.

Vad tror du kommer hända?
- Det är jättesvårt att säga. Det är så många faktorer i det här. Vi har Djurgården, vi har Lucas och alla de här intressenterna. Allt vårt fokus är att det ska bli så bra för Lucas som möjligt.

- Jag har sagt åt honom att försöka njuta av stunden. Till exempel att vara här på Cypern, och det med landslaget, är helt fantastiskt för honom.

Upplever du att han kan njuta av stunden?

Annons
- Ja men det tycker jag. Han har haft fötterna på jorden. Det är jag väldigt stolt över. Han har alltid varit ödmjuk och jobbat stenhårt, trots att han alltid har legat långt fram. Han tar inget för givet.

Pappa Andreas berättar att han försöker hjälpa Lucas med att pussla ihop alla bitar för att på så sätt komma fram till vad som är bäst.

- Helt ärligt så finns det inget speciellt som vi hoppas att det ska bli. Vi vill att det ska bli bra. Jag är övertygad om att Lucas kommer att välja det som känns bäst för honom. Vi har gått in i det här med öppna ögon. Vi ska ta in allt. När vi har lagt kartan så kommer vi ta ett beslut. Vi är på en bra plats och tar det steg för steg, säger han.

Om det blir en flytt utomlands så kan någon av föräldrarna komma att flytta med, eller kanske turas om att bo med Lucas.

Annons

- Jag tror att Lucas är redo att flytta utomlands. Sedan pratar många om att de första sex månaderna är ganska kritiska. Så vi har pratat om att på ett eller annat sätt så kommer vi att vara med, i alla fall initialt, att hitta en lösning när det blir en flytt, säger Andreas.

- Speciellt i början när du ska anpassa dig till ett nytt land och nytt språk. Du ska få ett nytt socialt sammanhang. Att ha en trygg punkt i början tror jag på. Sedan är alla olika. Vissa personer klarar det jättebra och vill inte ha sina föräldrar nära och andra kanske har ett större behov av det. Lucas är en sån person som är väldigt social och gillar att ha folk omkring sig.

Tänker du på vad som är rätt steg för honom, vilket land han hade passat i spelmässigt och också att bo i?
- Bo i är kanske lite längre ner på skalan. Men just parametrar som hur laget spelar, hur konkurrenssituationen ser ut, är det en klubb som spelar unga, hur mycket vill klubben ha honom? Det är sådana parametrar som man tar in i helheten. Den bilden, det tar ett tag att kartlägga den. Vi tar inte första bästa. För oss är det här en lång process och vi vill inte stressa i den. Vi vill att det ska bli bra. Så vi har ingen stress med att vi måste bestämma oss nu.

Annons

- Mycket har med tajming att göra och hur tränaren ser på Lucas. Hur är deras plan? Det finns ju inga garantier. Även om han går till ett lag i Bundesliga eller vilket topplag som helst i Europa, det finns inga garantier. Spelaren måste ju leverera när den väl kommer dit. Sedan kan vi kratta inför och försöka undvika de här fallgroparna. Vi kan kolla om klubben spelar unga spelare, om tränaren gillar unga spelare, att de har en strategi. Det kanske är bra tajming att gå till en viss klubb som kanske inte har så många på den positionen. Så det är den terrängen man får försöka sondera och det tar lite tid.

Två dagar efter att transferfönstret har stängt så fyller Lucas 18 år. Det är en del som intresserade klubbar tänker på och som gör att det hela är klurigt. Klubbar kan skriva treårsavtal när spelare är under 18 och femårsavtal när de är 18. Så om en förening vill lägga mycket pengar på en spelare som är det vanligare att man hellre vill skriva ett femårsavtal än kortare för att ha sin investering så länge som möjligt.

Annons

- Det är möjligt att det är så men det är något för klubbarna i så fall, säger han.

Vissa spelare tycker att det är bättre att flytta utomlands under sommarfönstret - tänker ni på det?
- Ja det är en av parametrarna som vi väger in i beslutet. När tidpunkten att gå är, när är tidpunkten att stanna, och så vidare. Det är en av delarna.

Om det inte blir en övergång i januari så blir Lucas Bergvall kvar i Djurgården. Frågan är om situation där förändras då? Mycket har hänt på ett år och frågan är om Bergvall är nöjd med det avtalet han har och som han fick när han lämnade BP för ett år sedan - eller om han vill förhandla om det?

- Vi har haft en dialog med Djurgården. Men eftersom allt har gått så fort med det här stora intresset, och att han nu är på landslaget, så får vi försöka ta en sak i taget. Det är en av delarna, men sen återstår det att se hur vi gör med det.

Annons

Om inte Djurgården får ett bud som man accepterar under januarifönstret, är det då aktuellt att omförhandla kontraktet?
- Ja det kan vara en av delarna. Men vi har inte gått närmare in på det med Djurgården nu.

Publicerad 2024-01-11 kl 12:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto