S: Inget "historiskt" i möten med Busch

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-01-11

Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson. Arkivbild.

Socialdemokraterna har inte haft ett ”historiskt” möte med energiminister Ebba Busch (KD) om energipolitiken.

– Några samtal som kan leda fram till en överenskommelse har inte funnits över huvud taget, säger partiets talesperson Fredrik Olovsson.

Den senaste tiden har trycket ökat på politikerna om att sätta sig ned och sluta en bred energiöverenskommelse. Detta efter att tunga näringslivstoppar gått ut i en debattartikel i DN och krävt just detta för att kunna delfinansiera ny kärnkraft i Sverige.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger i en intervju med Dagens industri att regeringen och Socialdemokraterna haft en konstruktiv dialog om energipolitiken under nära sex månader, vilket är ”ganska historiskt”.

Samtalen har dock handlat om regeringens energipolitiska inriktningsproposition som ska presenteras snart – inte om ny kärnkraft.

”Får inte för SD”

Propositionen innehåller bland annat ett nytt leveranssäkerhetsmål och ett planeringsmål för energisystemet.

S har fått spela in sina synpunkter på dessa.

– Några samtal som kan leda fram till en överenskommelse har inte funnits över huvud taget, säger Fredrik Olovsson (S), energipolitisk talesperson.

Bilaterala möten har hållits mellan regeringen och alla partier, enligt Olovsson. Någon historisk dialog har det inte varit tal om.

Han hävdar att regeringen inte skulle få tillåtelse av Sverigedemokraterna att sätta sig i en bred överenskommelse med S.

– SD är inte intresserade av breda överenskommelser, säger han.

Ebba Busch säger till Di att hon gärna fortsätter samtala med S, bland annat om ny kärnkraft och frågor om statligt stöd och tillståndsprocesser.

– Vi kommer varenda gång som regeringen bjuder in, säger Olovsson och fortsätter:

– Budskapet som hon nu vill förmedla hänger ihop med det som näringslivet vill förmedla men hon går inte i takt med det som näringslivet kräver. Hon är inte beredd att gå in i riktiga förhandlingar.

”Vad ska vi förhandla om?”

Finansminister Elisabeth Svantesson säger i en intervju med TT att nya samtal med S om energipolitiken inte är nödvändiga.

– Vi har majoritet i riksdagen för det (ny kärnkraft) och jag tycker att det vore bättre om Socialdemokraterna skulle ställa sig bakom det. För vad är det vi ska förhandla om? Det är kärnkraftens vara eller icke-vara, och vi ser att den behövs, säger Svantesson.

Följ ämnen i artikeln