Covidfallen rusar – 10 000 dör varje månad

TT

Publicerad 2024-01-11

Antalet fall av covid-19 ökade kraftigt på flera håll i världen i december, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.

Antalet fall av covid-19 ökade kraftigt på flera håll i världen i december och utgör fortfarande ett hot, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus rapporterades 10 000 dödsfall i december, medan sjukhusinläggningarna ökade med 42 procent i nästan 50 länder, framförallt i Europa och USA – länder som delar den här typen av information.

– Även om 10 000 dödsfall i månaden är mycket färre än under toppen av pandemin är denna nivå av dödsfall som kan förebyggas inte acceptabel, säger Ghebreyesus.

Enligt WHO står det klart att antalet fall även ökat på andra platser i världen – fall som inte har rapporterats. Organisationen uppmanar världens länder till fortsatt övervakning samt säkrad tillgång till behandlingar och vacciner.

Att många samlats för att fira jul och nyår med släkt och vänner och att en ny variant är i omlopp tros vara några av förklaringarna, enligt WHO.

Följ ämnen i artikeln