Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Korruption utreds efter anmälan mot Alecta

    23 nov 2023
    TT

    Åklagaren har inlett en förundersökning om misstänkta korruptionsbrott efter att Finansinspektionen gjort en anmälan i samband med en pensionsförvaltaren Alectas investeringar.

    ”Jag kan bekräfta att en förundersökning är inledd med anledning av Finansinspektionens anmälan som rör misstänkta korruptionsbrott. Jag vill betona att det krävs låg misstanke för att inleda förundersökning. Pensionsförvaltaren Alecta har överlämnat det material som jag har efterfrågat och vi är nu inne i en analysfas som kommer att bli avgörande för ärendets fortsatta handläggning”, säger förundersökningsledare Johan Lindmark i ett pressmeddelande.

    Det var tidigare i november som Dagens industri rapporterade att Finansinspektionen anmält misstänkt korruptionsbrott i samband med tjänstepensionsbolaget Alectas jätteinvestering i Heimstaden Bostad.

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.19

    Fyra döda i attack mot gasanläggning i Irak

    Fyra arbetare från Jemen har dödats i en drönarattack mot en emiratisk gasanläggning i irakiska Kurdistan, enligt myndigheterna.

    Gasanläggningen fick stora skador som kommer att orsaka avbrott i energiförsörjningen, uppger den regionala regeringens talesperson Peshawa Hawramani.

    Regeringen i Bagdad uppmanas att ”hitta förövarna bakom detta terrordåd”. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går20.55

    Polis sköt varningsskott vid gripande

    Polisen avlossade ett varningsskott i samband med att en misstänkta personer greps i Södertälje på fredagskvällen.

    – Det var vid klockan 20.20 som polisen fick ett samtal från en inringare som ser personer gå förbi en bostad med vapenliknande föremål på sig, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg.

    När polisen kom till platsen var personerna kvar i området.

    – Vid konfrontation väljer polisen att avlossa ett varningsskott, säger Landberg som inte kan svara på vad som föranledde polisens bedömning.

    Två yngre män har gripits och misstänks för vapenbrott. Polisen kan inte svara på om männen bar vapen vid gripandet, men fynd har gjorts på platsen.

    Ingen person har skadats.

    Platsen är avspärrad för teknisk undersökning och polisen söker med hund i området. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går20.18

    Finländsk riksdagsledamot misstänks för skjutning

    En riksdagsledamot för Sannfinländarna i Finland misstänks för grov misshandel och vapenbrott efter en skottlossning i Helsingfors.

    Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää bekräftar för finländska medier att mannen, som är i 50-årsåldern, antas ha varit inblandad i en skottlossning i huvudstaden natten till fredag.

    ”Det är mycket oklart vad som hänt”, skriver Vuorenpää på X.

    Skottlossningen ska ha inträffat när den misstänkte mannen och en annan riksdagsledamot lämnade en nattklubb i Helsingfors, skriver Seiska som först rapporterade om händelsen. Mannen är polis till yrket. (TT)

    Läs mer här.

  • Vilma Stockvall
    i går19.54

    ”Okänt föremål” i korven – återkallas

    Evanoff Food återkallar Taylors & Jones Delikatesskorv med Västerbottensost & Ramslök 200 g, sedan en kund hittat ett ”okänt föremål” i korven, meddelar Livsmedelsverket.

    Återkallelsen beskrivs som en försiktighetsåtgärd.

    ”Vi ser givetvis mycket allvarligt på det inträffade. Våra kunder och konsumenter ska tryggt kunna äta de produkter vi tillhandahåller. Därför återkallar vi omedelbart den berörda batchen från marknaden som en försiktighetsåtgärd”, säger Ken Nygren, ansvarig för marknad och sortiment på Evanoff Group. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går19.26

    Erdogans möte med Biden skjuts upp

    Mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s dito Joe Biden i Vita huset den 9 maj har skjutits upp, meddelar en turkisk myndighetskälla.

    Mötet skulle ha varit det första de två presidenterna emellan i Vita huset. De möttes senast i samband med Natomötet i Litauen i juli förra året.

    – Mötet som var planerat till den 9 maj skjuts upp på grund av en ändring i Erdogans program, säger den anonyma källan. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går19.08

    Kung Charles tillbaka på jobbet

    Storbritanniens kung Charles III kommer att återuppta sina offentliga uppgifter från och med nästa vecka efter sin cancerbehandling, meddelar Buckingham Palace. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går18.42

    Döda möss tejpades fast hos allsvensk spelare

    Tre döda möss hittades fasttejpade på lägenhetsdörren hemma hos en allsvensk fotbollsspelare efter en match tidigare i vår, rapporterar Dagens Nyheter. Det var, enligt tidningen, en lagkamrat till spelaren som hittade de döda mössen och larmade polisen, efter att först ha kontaktat lagledaren i klubben.

    En förundersökning om ofredande inleddes, och polisen upprättade också en anmälan om djurplågeri. Polisen skriver i anmälan att gärningen ”varit ägnad att kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt”. Förundersökningen om ofredande lades ner efter två veckor. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går18.32

    Stigande dödstal i östafrikanska monsunregn

    Dödstalen fortsätter att stiga på grund av de svåra regnvädren i Östafrika. Myndigheter i Kenya sade på fredagen att över 70 personer omkommit sedan de säsongsbundna monsunregnen började i mars. 120 000 invånare är direkt drabbade och har fått lämna sina hem.

    I huvudstaden Nairobi rapporteras om ett 30-tal dödsfall denna vecka.

    Det östafrikanska landområdet Riftdalen har också rapporterat om omkomna på grund av monsunregnen.

    Grannlandet Tanzania uppger att fler än 150 människor har omkommit på grund av översvämningar och jordskred och att 200 000 invånare är direkt drabbade.

    Årets regnperiod i Östafrika har sammanfallit med väderfenomenet El Niños framfart. Samtidigt återhämtar sig regionen efter den värsta torkan på fyra årtionden. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går18.27

    Bred uppgång på börsen – Electrolux i topp

    Stockholmsbörsen vände uppåt på fredagen, påhejad av starka rapporter från de amerikanska it-jättarna Alphabet och Microsoft och stigande kurser på New York-börsen. En högre inflationssiffra än väntat från USA ändrade inte börshumöret.

    Breda OMXS-index steg 1,6 procent, medan OMXS30-index med de mest omsatta aktierna lyfte 1,3 procent. Allra bäst bland tungviktarna gick Electrolux, upp 6,5 procent, trots att vitvarujätten redovisade en kraftig förlust i sin kvartalsrapport. Bra gick också bilsäkerhetskoncernen Autoliv och investmentbolaget Kinnevik, plus 5,3 respektive 4,2 procent.

    På de ledande Europabörserna var trenden positiv med indexuppgångar på cirka en procent. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går17.31

    En gripen i stor guldbedrägerihärva

    En person har gripits misstänkt för inblandning i det omfattande guldbedrägeriet i Sydsverige, rapporterar Hallands Nyheter.

    Bedragarnas turné i Sydsverige var snabb och effektiv. På ort efter ort har människor lämnat ifrån sig smycken, bestick, mynt och pokaler mot löfte om betalning senare. ”Vi köper du säljer!” har det stått i reklambladen som delats ut i brevlådor inför besöken på respektive ort.

    Hittills har polisen fått in över 150 anmälningar. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går17.14

    Två pojkar häktas för vapenbrott vid domstol

    Två pojkar i tonårsålder har häktats misstänkta för grovt vapenbrott utanför en domstol, rapporterar Dagens Nyheter.

    Det var i onsdags som polisen hittade ett vapen på tonårspojkarna i samband med en kontroll utanför Attunda tingsrätt i Sollentuna, enligt Åklagarmyndigheten. Pojkarna greps och anhölls senare samma dag. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas