Hoppa till innehållet

Starta inte ett till register som blir offentligt

Ett statligt register över bostadsrätter kan införas, enligt en utredning som är under beredning i regeringskansliet.

Foto: Oscar Olsson

Registret ska bringa reda i den röriga situation som i dag finns beträffande panter på bostadsrätter. Det är bostadsrättsföreningarna och deras förvaltningsbolag som i dag har ansvaret att föra register över bostadsrätterna och hur de är pantsatta. Det är omständligt för mäklare och banker, och det öppnar också för ekonomisk brottslighet, exempelvis när en bostadsrätt kan användas som säkerhet flera gånger om utan att det finns en säker möjlighet för långivarna att förvissa sig om vilka andra panter som finns. 

Men detta statliga register kommer att innehålla känsliga uppgifter om adresser, ägare och banklån. En del är tänkt att sekretessbeläggas, men hela poängen med registret är att aktörerna på marknaden ska kunna använda sig av uppgifterna. Alltså kommer det att vara tillgängligt även om det inte är tänkt att bli sökbart online för vem som helst.

Det finns kommersiella söktjänster som gör offentliga uppgifter sökbara genom ett grundlagsskyddat utgivningsbevis. Ett bostadsrättsregister kan naturligtvis bidra till ytterligare stoff i dessa söktjänster. Att ett nytt statligt register i sig inte är generellt sökbart för vem som helst är inget hinder – de kommersiella söktjänsternas affärsidé är att göra icke sökbara uppgifter sökbara, så att säga.

Regeringen har tillsatt en utredning om att stoppa kommersiella söktjänster. Det kommer att kräva en grundlagsändring och kan träda i kraft tidigast 2027.

Det räcker inte att försöka stoppa söktjänsterna. Det behövs en rejäl genomgång över vad som alls behöver vara offentligt. Sverige har en internationellt sett extrem öppenhet om privatpersoners ekonomi och adresser.

Börja med att begränsa bostadsrättsregistret eller vänta med att införa det. Sekretessbelägg sedan de mest integritetskänsliga uppgifterna. Stäng Skatteverkets närmast bisarra onlinesöktjänst för bouppteckningar där mycket känsliga uppgifter finns om avlidna, som bankkonton, fastighetsinnehav, bostadsrätter, aktielistor, värdefulla konstverk och som därmed i detalj kartlägger de förmögenhetsförhållanden som en efterlevande make ska leva vidare med.

Ledande politiker måste ta initiativ i frågan om privatpersoners mest känsliga uppgifter. Den svenska offentlighetsprincipen har blivit ett smörgåsbord för kriminella.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EKNAnnons

Svenska bolaget räddar amerikanska tak – växer så det knakar

Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.
Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.

När orkanerna river taken av Floridas villor får Nyköpingsföretaget ABECE fullt i orderboken. Så här rodde de hem en affär värd 100 miljoner kronor med hjälp av statliga EKN, Exportkreditnämnden.

EKN finns till för alla svenska företag, stora som små, i alla branscher – läs mer

Florida innehar rekordet som USA:s mest orkandrabbade delstat; av de 301 orkaner som slagit mot USA mellan 1851 – då man började räkna – och 2022, har 120 träffat Florida. För de flesta är orkanerna synonyma med allvarliga skador och stora förluster. För tillverkare av takpannor är de en guldgruva.

– Florida har i många år varit en ”sold out market”, vilket innebär att takpanneproducenterna säljer slut på allt de hinner tillverka. Orkanerna bidrar absolut till det, liksom faktumet att det byggs så många villor här. Det finns helt enkelt gott om tak som kan flyga av, säger Moa Mossberg, kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.

Från smedja till storspelare

Efter orkanen Ians härjningar år 2022 bestämde sig ägaren till en av dessa takpanneproducenter, Crown Roof Tiles, att det var dags att expandera. Ägaren ville fördubbla sin produktionskapacitet med en ny fabrik, och för produktionslinjen vände han sig till just ABECE – ett företag som startade som smedja i Nyköping 1919 och började utveckla sina maskinsystem på 60-talet. Affären skulle landa på drygt 100 miljoner kronor, mer än hälften av ABECE:s omsättning.

– För utomstående kan det låta konstigt att Crown Roof Tiles vände sig till oss med en så stor affär. Men vi har hållit på med det här så länge och drivit utvecklingen så pass att vi idag har en världsledande marknadsposition. Det är främst vi och ett italienskt företag som levererar de här systemen globalt – och jag vågar säga att vi är mycket bättre än italienarna, säger Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Erik Lindeberg, vd för ABECE.
Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Samarbetar med EKN

ABECE:s storaffär med Florida innefattar att bygga en hel produktionslinje, skeppa den över Atlanten, montera den på plats och utbilda personalen. Sedan ska det gå som på löpande band: I en produktionslinje från ABECE kommer sand, cement och vatten in – och härdade, målade och paketerade betongpannor kommer ut. Maskinsystemet producerar 140 pannor per minut – det blir 50 000 pannor på ett skift – och automationsgraden är hög.

– Vi har varit på plats sedan i augusti 2023 och är nu i slutskedet: Vi trimmar in systemet och snart är de uppe i full produktion. Då har de en av de bästa produktionslinjerna i världen, säger Erik Lindeberg.

Eftersom investeringen var så pass stor ville kunden i Florida köpa produktionslinjen på avbetalning, något som hade varit svårt för ABECE att erbjuda på egen hand. Därför ansökte de om en garanti från statliga EKN, Exportkreditnämnden, vars uppdrag är att stötta svensk export.

– Med garantin kunde vi erbjuda kunden en avbetalningsplan på tre år samtidigt som vi får betalt direkt av vår bank, detta genom ett lån med EKN:s garanti som säkerhet. Kunden betalar i praktiken sedan av till vår bank via oss – och skulle de av någon anledning inte kunna betala är det EKN som tar risken, säger Moa Mossberg.

95 till 98 procent av ABECE:s omsättning kommer från export och därför är den här typen av samarbeten vanliga för företaget. Kunden får en attraktiv finansieringslösning samtidigt som ABECE direkt kan återinvestera betalningen i sin nästa affär.

– Vi håller redan på att bygga nästa linje som ska till England – det är så vi kommer att gå från 175 till 200 miljoner kronor i omsättning i år, avslutar Erik Lindeberg.

Kolla om EKN kan hjälpa er att få JA från banken

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera