Lena Philipsson släpper jullåt: ”Den är inte politisk, men byggd på kärlek”

Vill att vi ska känna mer kärlek för varandra – i december

Ann Edliden/TT

Publicerad 2023-11-23

Bing Crosby, Mariah Carey och Carola har alla kommit att förknippas med julmusik. Nu sällar sig Lena Philipsson till skaran av artister som sjunger om snö och tindrande ljus.

– Jag är inspirerad av gamla amerikanska jullåtar, säger hon.

”I december” heter Lena Philipssons nya singel. Det var en av flera jullåtar som sångerskan presenterade för skivbolaget, berättar hon.

– Jag skrev faktiskt lite olika sorters julmusik. Men de tyckte också bäst om den här låten och det gjorde mig väldigt glad, eftersom det var min personliga favorit.

Lena Philipsson släpper jullåten "I december".

Inte förknippad

Lena Philipsson slog igenom med låten ”Kärleken är evig” i Melodifestivalen 1986 och har sedan dess gett ut 14 album. Det här är första gången hon öppnar dörren till julen på glänt.

– Jag har haft ett ganska ledigt år, efter att jag har blivit färdig med olika projekt. Så då tyckte jag att det passade att skriva en jullåt. Jag har inte varit förknippad med julen tidigare eller velat vara det heller, men nu kan jag absolut tänka mig att skriva fler låtar i den här stilen.

”I december” beskriver Lena Philipsson som en låt influerad av den julmusik hon själv uppskattar mest.

– Jag tycker att den har Frank Sinatra- och Bing Crosby-känsla, lite Disney och Lady och Lufsen. Det är en ballad som är mjuk och snäll. Samtidigt har jag reflekterat över att jag faktiskt inte sjunger ordet ”jul”, men det är inte medvetet. Det blev bara så.

TT: Vad har du själv för relation till julen?

– När barnen var små var det viktigt att fira någorlunda traditionsenligt, med gran och allt. Jag gillar julen, men sedan barnen blev stora har vi vuxna taggat ned och struntat i att göra julmat. Nu börjar jag dock känna mig lite sugen på julbord igen...

Lena Philipsson.

Stjäl hösten

Lena Philipsson må inte vara någon jul-puritan, men hon är skeptisk till ivern att plocka fram och börja pynta redan före första advent.

– Jag uppskattar inte när jag ser att vissa butiker börjar packa upp julgrejor redan i slutet av september. Då känner jag att jag måste ut och demonstrera. Ska de stjäla hösten för mig? säger hon och fortsätter:

– Det handlar ju inte om mina egna regler, utan mer om tidens anda, att allt ska finnas tillgängligt precis hela tiden. Det blir lite urvattnat.

Samtidigt släpptes ”I december”, som de flesta jullåtar, redan i november.

– Man kan börja lyssna redan nu, om det är så att man är sugen på att koka knäck. Det kan jag väl ändå acceptera. Texten handlar om att vi alla ska känna mer kärlek för varandra i december. Den är inte politisk, men byggd på kärlek.

Följ ämnen i artikeln