Hoppa till huvudinnehållet

Intervju Negar Josephi: Nu är antisemitismen uppenbar för alla

Publicerad:
Sjunde oktober övertygade mig och många andra judar om att vi måste ha ett land. Israel måste finnas och vara starkt, säger Negar Josephi.
Sjunde oktober övertygade mig och många andra judar om att vi måste ha ett land. Israel måste finnas och vara starkt, säger Negar Josephi. Foto: Karl Garbor

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den öppna antisemitismen har stigit till en nivå den aldrig tidigare haft i Sverige. Det är vad jag och många andra har varnat för i många år men som många förnekat, säger Negar Josephi.

Negar Josephi är nyhetsjournalist som tidigare arbetat på Sveriges radio. Idag är hon verksam som frilansskribent och medverkar bland annat på GP Kultur. År 2015 väckte Josephi uppmärksamhet med en artikel i Expressen Kultur där hon varnade för växande antisemitism i Sverige och efterlyste en nationell handlingsplan (Expressen 22/1 2015). Men hur ser hon på judarnas situation i dag, mer än två månader in i kriget mot Hamas?

Hur har sjunde oktober och kriget mot Hamas påverkat svenska judars situation?

– Sjunde oktober ändrade allt. Den öppna antisemitismen har stigit till en nivå den aldrig tidigare haft i Sverige. Det är vad jag och många andra har varnat för i många år men som många förnekat. På grund av alla yttringar vid demonstrationer och firanden borde det nu vara uppenbart för alla att antisemitismen är utbredd i samhället. Vad som möjligtvis är positivt är att det nu rapporteras om vad som pågår.

Du har i en uppmärksammad debattartikel (Expressen 1/4 2016) hävdat att det är svårt att skilja på hat mot Israel och mot judar...

– Sjunde oktober visade ju just att det finns ingen skillnad i hatet mot oss judar. De som anföll dödade alla. Nere i regionen gör man ingen skillnad på judar och israeler. Det är något som västerländska media låtsas. När till exempel arga palestinier i intervjuer talar om judar har jag flera gånger sett att svensk media väljer att översätta jude med ordet israel. Det är ett sätt att försöka dölja att det handlar om har mot judar. Sjunde oktober övertygade mig och många andra judar om att vi måste ha ett land. Israel måste finnas och vara starkt.

Hur tycker du att svenska politiker har agerat för att stötta den judiska minoriteten?

– Ulf Kristersson har varit extremt bra. Han har varit konsekvent och visat att han brytt sig. Jag vet att han till och med gjort besök på judiska inrättningar som inte blivit kända i media. Bara för att sitta ned och prata med folk. Jag tror aldrig vi har haft någon svensk politiker som visat samma engagemang som Kristersson.

– Stefan Löfven har jag också ett väldigt gott intryck av. Han vågade till exempel säga rent ut att vi har en antisemitism som kommer från invandrargrupper från Mellanöstern. Jag tror att Löfven är väldigt besviken över vad som sker i Malmö. Magdalena Andersson däremot uppfattar jag bara som makthungrig. Det var vidrigt att se hur hon försvarade riksdagsledamoten El-Hajs Hamaskopplingar.

Vad skulle det svenska samhället kunna göra mer för att den judiska minoriteten ska känna sig trygga?

– Dels fortsätta som Ulf Kristersson gör. Men också gå till botten med problemen. Svenska politiker har ju jamsat med antisemiterna. Det gäller att hålla koll på moskéerna som är finansierade av andra stater. Vilka budskap är det som predikas där? Eller alla föreningar som får pengar för att jobba med något de kallar antirasism, men som ofta visat sig vara antisemitism. Jag tror inte det går att utbilda bor antisemitism men ta bidragen ifrån dem och gör dem fattiga. Det svenska samhället måste sluta att vara så ängsligt.

Några debattörer har pekat på att det är en ny form av antisemitism vi ser. En antisemitism som kommit till Sverige från Mellanöstern, håller du med?

– Både ja och nej. Visst det har kommit hit personer med antisemitism i bagaget. Men tittar du på vad som uttrycks på sociala media är det ingen ny form av antisemitism. Det är budskap om att judar äger media, att judar äger näringslivet och att de styr världen. Det är klassisk antisemitism.

– Antisemitismen som kommer från Mellanöstern har heller inga problem att samlas under samma paroller som nynazister eller extremvänstern. Alla håller med om att sionismen ska krossas. Antisemitism är en gemensam nämnare för de tre grupperna.

– Men det är inte bara i sådana miljöer du hittar antisemitism. Tittar du på vilka som fanns med till exempel i Facebook gruppen Pinkroom var det inga extremister alls. Det var unga tjejer, vanliga muslimer som vuxit upp i Sverige. De kunde skriva förfärliga saker. Sedan är det väl aldrig så att antisemitismen var helt borta från det svenska samhället. Som jude kan du få höra antisemitiska kommentarer också från Östermalmsgubbar.

Greta Thunberg har anklagats för antisemitism, har du några tankar om det?

– Det är tragiskt. Hon hade en goodwill med sin FFF. Men hon körde det i botten genom att synas i de sammanhangen. I Tyskland vill hennes egen rörelse inte ha att göra med henne. Jag tänker att hon är en ungdom. En känsloperson som ännu är naiv och lättpåverkad. Hur dum i huvudet var man inte när man 20 år? Jag vet inte var hon fått sina åsikter ifrån. Ibland får man med sig skit hemifrån. Det kanske är något hon har vuxit upp med.

Det sägs att många svenska judar överväger att lämna landet…

– Ja, det pratar jag om med andra judar här hela tiden. Vart ska vi flytta. Vi har ju bara Israel. Den här gången finns det även antisemitism i USA. Då finns det bara Israel. Jag har redan flytt från krig i Iran. Jag älskar Israel men jag tycker att det är utmanande att bo i ett land där det är krig. Samtidigt om det fortsätter som det gör i Sverige har jag svårt att se hur mitt barn ska ha en framtid här. Kanske är det så att det inte finns några judar i Sverige om 30 år. (SNB)

Mathias Bred

Artikeltaggar

AntisemitismExpressenExtremismFacebookFridays For FutureGazaremsanGreta ThunbergHamasIsraelJamal El-HajJudendomMagdalena AnderssonMellanösternModeraternaNazismNegar JosephiPolitikSamhälleSkolstrejk för klimatetSocialdemokraternaStefan LöfvenSveriges regeringTysklandUlf KristerssonUSA