Enormt tv-larm – pekar ut 600 000 svenskar

2023 11 23

Skatteverket har för första gången kontrollerat intäkter från illegal tv-försäljning som kapas från de stora tv-bolagen.

Upptäckten är enorm.

Omkring 600 000 medborgare i Sverige köper illegal tv, enligt myndigheten.

Det motsvarar 8,6 procent av befolkningen – och gör Sverige till det land där högst andel av invånarna köper olagliga tv-kanaler.

Totalt omsatte den svenska marknaden av otillåten tv-försäljning hisnande 550 000 000 kronor.

– I slutändan hamnar det mesta i fickorna på de globala kriminella nätverken, som även sysslar med narkotika, smuggling, prostitution och mycket annat, säger Marcus Pettersson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Det här är IPTV

Fenomenet kallas för IPTV.

Det står för “internet protocol tv” och beskrivs som den teknik kriminella använder för att streama innehåll från riktiga kanaler.

Privatpersoner köper sedan ett abonnemang för drygt 1 500 kronor om året och får därefter tillgång till i princip alla kanaler i hela världen.

Ett väldigt mycket lägre pris än vad det skulle kosta att ha kanalerna på laglig väg.

Återförsäljarna har oftast inget företag och deklarerar ingenting av sina provisionsbaserade inkomster, säger Marcus Pettersson.

– I våra utredningar har vi träffat på vanliga svenska män som sitter på spanska solkusten eller i Thailand och drygar ut pensionen genom att sälja illegala tv-kanaler. Men vanligast är att de säljer från Sverige.

Ett pyramidspel: "Gigantiska belopp"

Skatteverket liknar systemet vid ett pyramidspel.

I toppen finns ett mindre antal globala kriminella nätverk.

Under dem återfinns ett mellanskikt av personer teknisk kompetens, som är de utför själva jobbet med att stjäla kanalerna.

Längst ned i pyramiden – det som möjliggör hela apparaten – hittas privatpersonerna.

Totalt uppskattar branschorganisationen European Union Intellectual Property Office att 13,7 miljoner människor i hela EU konsumerar IPTV.

Omsättningen överstiger 10 miljarder kronor.

– Det handlar alltså om gigantiska belopp. Många betalar enkelt via swish till en kryptoväxlare, den skickar sedan bitcoin till den adress som säljaren har valt. Allt för att minska sårbarheten mellan köpare och säljare, säger Marcus Pettersson.

Uteblivna intäkter

Enligt myndighetens kontroll har en vanlig återförsäljare av illegal tv en inkomst på mellan en halv miljon och en miljon kronor varje år.

Men det inkluderar inte immateriella stölden av tv-kanalerna.

I den räknas de uteblivna intäkterna för de tv-bolag som egentligen äger innehållet.

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen


Jättekedja stänger 160 butiker

2024 03 28

Klädjätten Hennes & Mauritz planerar omfattande förändringar under 2024.

Stora åtgärder kommer att vidtas för att bolaget ska öka lönsamheten.

Det bekräftar företaget på onsdagen i sin senaste delårsrapport för de tre senaste månaderna.

– Vi har fullt fokus på att driva lönsam tillväxt framåt. Vår stärkta bruttomarginal gör det möjligt för oss att ytterligare stärka kunderbjudandet och ge mer värde för pengarna genom förbättrad kvalitet och bättre priser, framhåller H&M:s vd Daniel Ervér i en kommentar.

Stänger 160 butiker

En betydande fråga för H&M är dess stora antal hyreskontrakt som nu ska omförhandlas.

Bolaget har avtal som möjliggör att avsluta drygt en tredjedel av samtliga kontrakt varje år.

Och det resulterar nu i kraftiga förändringar när drygt 100 nya butiker ska öppnas samtidigt som man stänger ännu fler.

– För 2024 planeras cirka 100 nya butiker att öppnas och cirka 160 att stängas, vilket ger en nettominskning om cirka 60 butiker, bekräftar H&M och tillägger:

– Merparten av öppningarna sker på tillväxtmarknader medan stängningarna främst sker på etablerade marknader.

"God kostnadskontroll"

Enligt Daniel Ervér är fokuset att skapa bättre erbjudande för H&M:s kunder.

– Våra prioriteringar ligger fast – att stärka sortimentet, alltid erbjuda bästa pris, skapa inspirerande upplevelser i både fysisk och digital miljö kombinerat med att stärka våra varumärken, understryker klädjättens vd.

– Med fortsatt god kostnadskontroll i kombination med engagerade medarbetare, de satsningar som görs inom tech, varuförsörjningskedjan och hållbarhet, samt ett långsiktigt perspektiv, ser vi goda möjligheter för lönsam och hållbar tillväxt.

Enormt vinstlyft

Totalt redovisar H&M en vinst före skatt på 1 606 miljoner kronor för perioden 1 december – 29 februari, det vill säga det första kvartalet i förtagets brutna räkenskapsår.

Det är en kraftig skillnad jämfört med motsvarande period föregående år.

Då gjorde bolaget en vinst på 396 miljoner kronor.

– I denna situation är vårt kunderbjudande mer relevant än någonsin. Vår högsta prioritet är att stärka försäljningen och vi står därför fast vid vår målsättning om att nå en rörelsemarginal om 10 procent för helåret 2024, deklarerar Daniel Ervér.

LÄS MER: H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Bilägare varnas för oväntad faktura – kommit via Kivra

2024 03 28

Anmälningar väller in till Riksförbundet M Sverige.

Det framhåller konsumentorganisationen för bilister i ett uttalande på onsdagsmorgonen.

Anmälningarna handlar om en och samma sak: Flera fordonsägare har kontaktats med erbjudande om garantiåtagande.

I flera fall har ”erbjudandet” kommit i form av en faktura.

Enligt Riksförbundet M Sverige rör det sig om rent bluffmakeri.

Företagen erbjuder – ofta med aggressiv marknadsföring – något de kallar "förlängd fabriksgaranti", men produkten saknar innehåll och ger inget garantiskydd till fordonsägare, uppger organisationen.

– Det är innehållslösa och ofta helt onödiga garantier som inte ger konsumenter något skydd, säger Olle Haglund, jurist på Riksförbundet M Sverige.

Många har betalat – dykt upp i Kivra

Ett antal fordonsägare har redan lurats av blufferbjudandet.

– Tyvärr upptäcker många som betalar fakturan att de har ingått ett avtal med företaget som förlängs automatiskt, framhåller Riksförbundet M och tillägger:

– ”Erbjudandet” kan komma oavsett bilens ålder. Oavsett om nybilsgarantin nyligen förfallit eller gjorde det för många år sedan framstår det på utskicken som att det är brådskande eller att erbjudandet gäller en förlängning av det skydd man tidigare omfattats av.

Vidare uppger organisationen att bluffakturorna dykt upp i den digitala brevlådan Kivra, vilket befaras ha stärkt intrycket av att det rör sig om riktiga fakturor.

”Stora inskränkningar”

Riksförbundet har tidigare uppmärksammat sina tiotusentals medlemmar om problemet, men vill med onsdagens varning nå ut till den breda allmänheten.

– M Sverige har under många år kontaktats av bilägare om allehanda utskick om förlängda garantier. Många blir förbannade när det framgår att det inte alls är fråga om någon garanti och att villkoren gör stora inskränkningar i vad som omfattas, säger Olle Haglund.

Fakta: Riksförbundet M Sverige

- Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter.

- Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor.

- M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.

Foto: Kathy resp Kivra

Text: Redaktionen