Trafikverket sågas för E22-kaos: "Passiva"

Uppdaterad 2024-01-13 | Publicerad 2024-01-12

Trafikverket sågas för sitt agerande i tidiga möten som hölls om trafikkaoset på E22 förra veckan.

”Ganska passiva” och ”initiativlösa” är en räddningschefs omdömen om myndigheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Runt 1 000 fordon fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianstad i Skåne när vägen korkade igen på grund av ett snöoväder förra veckan. Många fick vänta i kylan mer än ett halvt dygn på hjälp.

När myndigheter hade ett första möte om det pågående kaoset anser en räddningschef i Skåne att Trafikverket inte kunde lösa något av de behov som andra myndigheter hade pekat ut, enligt chefens anteckningar som Ekot har tagit del av.

Runt 1 000 fordon fastnade på E22 under snökaoset förra veckan. Arkivbild.

”Stå på tå”

Radion har även pratat med en annan mötesperson, från en annan myndighet, som bekräftar innehållet i räddningschefens anteckningar.

– Vi måste alla stå på tå och göra allt vi kan i en sån här situation, och det känner jag mig trygg med att vi har gjort, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana till Ekot.

Vädervarningen från SMHI ska ha gjort att Trafikverket gick upp i en beredskap på sina trafikcentraler, uppger Maiorana.

Trafikverkets representant ska under mötet ha sagt att han inte är operativ utan sitter vid ett skrivbord och är mer insatt i tågtrafik än vägtrafik. I ett senare möte antecknar räddningschefen att Trafikverket är ”ganska passiva” och ”initiativlösa”.

Hänvisar till utredning

När generaldirektören får frågan om mötesdeltagaren var rätt person för att hantera situationen och om det fanns rätt organisation runt den personen hänvisar Roberto Maiorana till den framtida utredning av kaoset som ska göras av en oberoende utredare, som upphandlas av länsstyrelsen i Skåne. Trafikverket ska även göra en egen utvärdering.

Utredningen av trafikkaoset på E22 nyligen ska vara klar senast i slutet av mars, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln