Nederländerna har vaknat till en ny verklighet med ytterhögerns PVV för första gången som landets största parti i parlamentet. Foto: JOHN THYS

Wilders: Jag kan bli premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna har vaknat till en ny verklighet med ytterhögerns PVV för första gången som landets största parti i parlamentet.

– Jag utesluter inte att bli premiärminister, säger han nu själv enligt tidningen De Telegraaf.

Mångårige PVV-ledaren Geert Wilders är nuförtiden den ledamot som suttit längst i det nederländska parlamentet. Nu är han också störst, sedan partiet fått 37 mandat och 23,5 procent av rösterna i valet i onsdags – mer än dubbelt så mycket som i valet 2021.

Regeringsbildningen lär dock bli svår. Ytterhögern behöver stöd från flera andra partier för att kunna regera. Partiledaren för högerliberala VVD, Dilan Yesilgöz-Zegerius, har visserligen närmat sig PVV men har också sagt rakt ut att hon inte kan tänka sig en regering under Wilders. Ett mer sannolikt alternativ är i så fall att Yesilgöz själv får ta premiärministeransvaret.

Framgångarna för det skarpt EU- och invandringsfientliga PVV väcker samtidigt oro bland invandrare och muslimer i Nederländerna.

– Jag fick just ett meddelande från en lärare i en gymnasieskola vars elever frågade i morse om de nu måste lämna landet. Det här är verkligen en jordbävning, säger Mohammed Aknin från en muslimsk organisation i Tilburg till tidningen AD.

Reaktionerna från omvärlden

Samtidigt får Geert Wilders lyckönskningar av sina meningsfränder i Ungern och Frankrike efter valsegern i Nederländerna.

”Förändringarnas vindar är här! Gratulerar Geert Wilders till vinsten i det nederländska valet!”, skriver Ungerns premiärminister, nationalisten Viktor Orbán på X, tidigare Twitter.

Även ledaren för Frankrikes ytterhögerparti Nationell samling, Marine Le Pen, välkomnar valresultatet.

”Gratulerar Geert Wilders och PVV (Wilders parti) för deras spektakulära prestation i parlamentsvalet, vilket bekräftar det växande stödet för försvarandet av nationella identiteter”, skriver Le Pen i ett X-inlägg.

Från vänsterhåll larmas det om extrema vindar.

”Vi kommer att fortsätta stå starka och enade i försvaret av våra värderingar mot extremhögern och dess normalisering”, skriver Iratxe García Pérez, som leder den socialdemokratiska partigruppen S&D och som är vice ordförande för den europeiska partiorganisationen PES, i sociala medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT & Remko De Waal/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.