Detta vet vi om attackerna mot Huthirörelsen

TT

Publicerad 2024-01-12

Ett brittiskt stridsflygplan av typen Eurofighter Typhoon lyfte från en flygplats på Cypern för uppdraget att anfalla mål i Jemen.

Den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen befann sig under natten till fredagen under amerikansk och brittisk beskjutning. Syftet var att avskräcka rörelsen från att anfalla fartyg som passerar genom Röda havet.

Det här är vad vi vet om attackerna.

Uppemot 30 mål träffades, meddelar Pentagon efter att ha utvärderat anfallet.

USA framhåller att det handlade om precisionsangrepp på militära mål – inte civila. Enligt Huthirörelsen dödades fem av deras medlemmar, skriver BBC i en sammanfattning av anfallet.

Angreppen utfördes bland annat mot flygfält, samt anläggningar från vilka robotar och attackdrönare avfyrats mot den internationella sjöfarten i Röda havet, enligt USA. Radarsystem, militära ledningscentraler och olika förråd för bland annat drönare och robotar sägs också ha slagits ut.

Attacker rapporterades i Jemens huvudstad Saana – som kontrolleras av rörelsen –och i hamnstaden al-Hudaydahi västra Jemen, i staden Dhamar och i rörelsens nordvästra fäste Saada.

Enligt Huthirörelsen ska det röra sig om totalt 72 angrepp, enligt BBC.

Merparten av anfallen stod de amerikanska stridsflygplanen för.

USA har ett hangarfartyg i Röda havet och flygbaser i regionen. Den amerikanska marinens krigsfartyg avfyrade gps-styrda kryssningsrobotar av typen Tomahawk.

Inga exakta siffror har uppgetts för hur många robotar som avfyrades, men USA säger att 150 precisionsvapen användes.

Storbritannien, som också har två krigsfartyg i Röda havet, skickade i sin tur fyra stridsflygplan Eurofighter Typhoon från Cypern med ett okänt antal laserstyrda bomber.