Shutterstock / 24Novembers

Dyster utveckling av världens försök att nå viktigt klimatmål

Enligt UNEP kan världens planer leda till temperaturer på 2,5–2,9 grader över den förindustriella nivån detta århundrade.

Vi är fortfarande på väg åt fel håll när det gäller att nå det klimatmål som världens länder kom överens om i Parisavtalet 2015, till allas stora glädje.

Målet är att begränsa temperaturökningen till långt under 2 grader och helst inte mer än 1,5 grader över den temperatur vi hade före industrialiseringen, innan vi började elda med kol och olja.

Men enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP är vi på väg att detta århundrade nå en temperatur som ligger 2,5–2,9 grader över den förindustriella nivån.

"Det har inte skett några större förbättringar. Vi har väldigt lite tid kvar att agera om vi vill hålla oss inom ramarna för temperaturmålen i Parisavtalet", säger Anne Olhoff från den gröna tankesmedjan Concito, som är vetenskaplig redaktör för rapporten.

Den globala yttemperaturen är enligt FN:s klimatpanel 1,1 grader högre än under 1850–1900 och ökningen ser alltså ut att fortsätta.

Om alla länder uppfyller sina klimatlöften kan temperaturökningen enligt UNEP uppgå till 2,9 grader under detta århundrade. 2,5 grader kräver att även löften med villkor infrias.

Detta kräver dock att orden backas upp av handlingar. Om dagens politik fortsätter är vi på väg mot 3 grader. De tre scenarierna är samtliga 66 procent säkra.

Rapporten publiceras en gång om året och i fjol året var vi på väg mot en temperaturökning på 2,4–2,8 grader – det vill säga mindre än vi är nu.

Enligt Anne Olhoff beror det på att årets prognoser bygger på flera olika modeller.

Siffrorna är ett genomsnitt för hela världen och på vissa platser kommer temperaturen att stiga mer – vilket den redan har gjort.

"Om vi talar om en temperaturökning på 2,5–3 grader så kan det bli upp till sex grader eller mer i vissa delar av världen – som exempelvis i stora delar av Afrika", säger Anne Olhoff.

Hon påpekar att dessa ökningar skulle kunna förändra levnadsvillkoren i grunden.

Rapporten kommer kort före FN:s årliga klimattoppmöte, som i år hålls i Dubai i Förenade Arabemiraten.

Det har redan klassats som det viktigaste sedan Parisavtalet undertecknades.