Har valar hår?

De flesta däggdjur har en eller annan sorts päls – men gäller det även valarna?

© Yann Hubert/Shutterstock

Fiskar, hajar, bläckfiskar och havssköldpaddor är alla hårlösa, men en grupp djur sticker ut från resten av havets varelser. Valar är marina däggdjur, och däggdjur kännetecknas bland annat av att de har hår eller päls.

Hår har dock nackdelen att det gör djuret mindre strömlinjeformat och är i allmänhet opraktiskt i havet. Därför har valarnas hår i stort sett försvunnit sedan deras förfäder kröp upp på land för 40-50 miljoner år sedan.

Men hårrester från det förflutna finns fortfarande kvar hos valar. Hårväxten är dock minimal och varierar från art till art.

Valar har vanligtvis så lite som 30-100 hårstrån. Hos vissa arter är håren nästan osynliga, medan andra arter bara har hår i fosterstadiet.

Knölvalar har skäggstubb

Hårsäckarna är främst koncentrerade till nosen och runt käkarna – på de områden där många landlevande däggdjur bildar morrhår.

Några av de mest synliga hårstråna finns hos knölvalar. Knölarna på knölvalarnas huvuden, som kallas tuberkler, innehåller hårsäckar med hårstrukturer som fungerar som sinnesorgan och hjälper valarna att känna av beröring och vibrationer i vattnet.

Så även om valarnas begränsade hårprakt främst är en evolutionär kvarleva, har håren fortfarande en funktion hos vissa arter.

30-100 hår har en vuxen val. Det exakta antalet och placeringen av hårstråna varierar från art till art.