Hoppa till innehållet

Argentinas inflation skenar – nya sedlar på väg

Det behövs nya större sedlar för att hantera den skenande inflationen i Argentina, enligt landets centralbank. Nya serier med valörerna 10.000 respektive 20.000 peso är nu på väg till sedelpressarna.

Foto: Sarah Pabst/Bloomberg

De nya sedlarna väntas finnas ute i handeln i juni. I dagsläget är den högsta sedelvalören i Argentina 2.000 peso.

Inflationen i Argentina skenade iväg upp till 211 procent i december, vilket gör landet till det med högst inflation i hela Latinamerika – inklusive Venezuela som ligger på 189 procent i inflation.

Konsumentpriserna fick en rejäl skjuts uppåt sedan den nyvalde president Javier Milei beslutat att devalvera peson med 54 procent i december, vilket har tryckt ned den officiella valutakursen till 815 peso per dollar och kursen på svarta marknaden till 1.150 peso per dollar.

Informellt används USA-dollar i Argentina för många transaktioner, men de kan vara svåra att komma åt för vanliga konsumenter och peso behövs fortfarande för bland annat bussresor eller krognotor.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera