Gå direkt till sidans innehåll
Martin Ponsiluoma

Ponsiluomas fiasko – skjuter fyra bom i liggande skyttet

Det blev en mardrömsstart direkt för de svenska skidskytteherrarna i Ruhpolding.

Martin Ponsiluoma sköt fyra bom och loppet gick åt skogen redan i första skyttet.

Efter det lyckades inte heller någon av hans lagkamrater rädda den svenska hedern och efter loppet var skyttetränaren Jean-Marc Chabloz rejält besviken. 

– Det är så dåligt att jag blir grymt besviken, säger han. 

Martin Ponsiluomas ord om fiaskot.
Martin Ponsiluoma sköt bort sig direkt i Ruhpolding.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIERRE TEYSSOT/ACTION PLUS/SHUTT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De svenska herrarna var tidigt ute i skidskyttesprinten i Ruhpolding under lördagen. Men den blev, rent dramatiskt, också relativt kort för flera av dem.

Martin Ponsiluoma var först ut, men sköt bort sig direkt i det inledande skyttet. Detta genom att från liggande position skjuta fyra bom av fem.

Därefter var det Sebastian Samuelssons tur att skjuta dubbla bom i sitt inledande skytte. Därmed förstördes även hans dag nästan omgående.

– Vi hade ett möte där vi uppmärksammade dem på vinden i går. Det är inte alltid lätt att läsa, men den påverkar mer än man tror. Åkaren ska skruva när han är på mattan. Jag kan inte skrika fram dem. Men ska man vara tydligare på inskjutningen? Det är svårt att säga. Men de ska veta vad de gör på mattan. Det är inga skolpojkar längre, säger Jean-Marc Chabloz. 

”Kände mig odödlig”

Dessförinnan hade även Jesper Nelin skjutit två bom i det första av två skytten i sprinten, han sköt sedan ytterligare en bom i nästa skytte. På det bommade även Emil Nykvist två skott direkt, samt ytterligare ett i det andra skyttet. Inte heller Viktor Brandt fick till det med tre bom i andra skyttet.

För Martin Ponsiluomas del blev det dock inga fler bom i nästa skytte, men han hade fortsatt en bit upp trots fin åkning. Samtidigt sköt Sebastian Samuelsson en bom i andra skyttet.

– Jag är jäkligt less. Jag kände mig odödlig i spåret. Jävligt frustrerande. Jag drar fyra till vänster men det var inte tillräckligt. Det var jäkligt surt. Det var bara att ge vad jag hade, även om det inte var roligt på andra varvet, säger Ponsiluoma.

Inte heller Samuelsson var tillfreds.

– Jag är besviken, hade hoppats på en bättre insats. Skyttet är för dåligt. Jag gör så gott jag kan. Jag fick inte till det alls. Det är många bommar i dag. Det är skidskytte, det är svårt och en liten träffyta. I dag var inte marginalen med oss. Det ska absolut gå att träffa sett till vädret. Men det är svårt.

Vann loppet gjorde norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Tränaren sågar

Sveriges skyttetränare Jean-Marc Chabloz var rejält besviken på det svenska skyttet efter loppet. Han var besviken på åkarna, men även på sig själv. 

– Jag blir besviken på mig själv också. Det är min sämsta dag på vallen på en tävling. Jag tar åt mig också. Nu känns det som att det jag gör är skit. Det ska inte kunna hända, säger han. 

– Det är alldeles för dåligt. Jag är grymt besviken. Vi hade chans att göra något bra. Grabbarna är i bra form. Inte bara på åkningen utan på vallen också. Besvikelse är bästa ordet i dag, fortsätter han. 


Så slutade loppet

1) Vetle Sjåstad Christiansen (Norge)

2) Tomasso Giacomel (Italien)

3) Tarjei Bö (Norge)


Svenskarna:

25) Martin Ponsiluoma

26) Sebastian Samuelsson

44) Peppe Femling

51) Jesper Nelin

65) Viktor Brandt

87) Emil Nykvist