Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert, svarar på tre frågor om den påstådda planerade attacken. Foto: SVT

Israel: Ambassad i Sverige var tilltänkt terrormål

Uppdaterad
Publicerad

Hamas har haft den israeliska ambassaden i Sverige som ett tilltänkt mål, enligt israelisk underrättelseinformation. En lögn, säger Hamas, som hävdar att man ”aldrig genomfört operationer utanför Palestina”

Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Sverige, enligt ett pressmeddelande från Israels premiärministers kansli.

”En fördjupad bild av Hamas terroraktivitet har uppdagats, inklusive detaljer om åtgärdsområden, mål för attacker och de som är involverade i genomförandet”, står det i utskicket.

Hamas förnekar: ”Lögn”

I pressmeddelandet står det också att det finns ”information om en avsikt att attackera Israels ambassad i Sverige”, något som Hamas tillbakavisar och kallar för ett försök att ”skrämma européer”.

– Detta är lögn. Hamas har aldrig genomfört operationer utanför Palestina, säger Walid Kilany, talesperson för Hamas i Libanon, till norska NRK.

”Uppgifterna är trovärdiga och sannolika”

Statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson frågar sig vad Israel skulle ha för motiv att vilseleda med ett sådant här utspel mot Sverige, som enligt honom är ett av landets närmaste allierade i EU.

– Jag betraktar de här uppgifterna som trovärdiga och sannolika. Även om det visar sig vara korrekta uppgifter så tror jag inte att Hamas skulle ta på sig något innan de genomför ett terrordåd, säger han.

Samtidigt har Hamas inte någon historia av att genomföra attacker utomlands, vilket skulle kunna tala emot att uppgifterna stämmer.

– Jag skulle höja på ögonbrynen om Hamas har gjort en sådan här sak, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

– Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndigheter har att säga om det här, tillägger han.

Flera häktade i Danmark

Uppgifterna kommer efter omfattande gripanden i Europa under mitten av december – bland annat i Danmark. Sju personer utreds för misstänkta terrorplaner, som enligt danska säkerhetspolisen (PET) har kopplingar till Hamas.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna, utan hänvisar till PET, som i sin tur åberopar utredningssekretess.

Det är i nuläget inte klart om uppgifterna från Israel har koppling till den danska utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.