Foto: Sara Cosar/SVT

Ställ dina frågor om räntebeskedet till SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade Riksbanken att man lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent. Det är första gången sedan februari 2022 som räntan inte höjs.

Klockan 14:00 finns SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén med oss i chatten och besvarar frågor om räntebeskedet. Ställ dina frågor till honom nedan.

Ställ dina frågor om räntebeskedet

De allra sista orden från mig blir nu: "Tack!" - för alla bra frågor. Nu måste jag börja förbereda mig inför kvällens Rapport-sändningar. Ses i rutan istället!

Mattias • Ser du några tecken som signalerar att vi är på väg mot 2008 finanskris?

med risk för att det är mina "famous last words" - nej.

Anders • Går det att ge en kort förklaring till varför det är så viktigt att inflationen ska vara två procent? Att det är dåligt med en högre inflation förstår jag, men varför är det så problematiskt med en inflation på 0 eller 1 procent?

Riksbanker är nästan mer rädda för deflation än inflation. Därför vill man ha ett litet trygghetsavstånd till noll.

Mikael 28 • Hej!
Jag har i fem års tid sparat 800 kr i månaden till pensionen (bankmannen rekommenderade det). Bör jag ta bort pengarna från börsen och spara till pensionen i min bostad i stället eller bör jag ha kvar sparandet i ett separat konto för pensionen nu när räntan är högre?

Har du decennier kvar till pensionen så är det ett långsiktigt sparande, och då är börsen bra. Men se till att ha låga avgifter om det är fonder du sparar i, så de inte äter upp "vinsten".

Stefan • Jag är arbetslös och lever på bidrag. Alla mina tillgångar är lagd i bitcoins och inte bunden till sverige. Såvitt jag vet påverkas bara staten/svenska kronan. För mig med tillgångar någon annanstans spelar det väl ingen roll? Vad rör det här mig? Jag får leva med samma matpriser som alla andra..?

Krypto påverkas inte av styrräntan i Sverige. Tänk gärna på att kryptovalutor är hög risk och kan svänga mycket kraftigt, så det är inget ställe att parkera sin sparbuffert som kan behövas på kort sikt.

Gustav • Hej. Är 4% en hög ränta historiskt?

Nej, men vi upplever det som högt för att vi kommer i rask takt från noll (som många tyvärr hunnit vänja sig vid).

J-Å • Tror du att de kommer att höja något mer?

Sannolikheten för det är i alla fall lägre än de själva ger bilden av, skulle jag säga.

lris • Hej, eftersom jag inte förstår så mycket undrar jag om det man sparar på banken förändras positivt eller negativt Ang dessa räntor???

oförändrad ränta (dagens besked)= oförändrad spar/låneränta

Adam • Tjenare Alexander!
Vad är strategin från riksbanken för att komma rätt när det gäller kronan?

De verkar ärligt talat förbryllade över kronan, och har nog ingen megaplan. Skulle de höja räntan bara för kronans skull, skulle den behöva höjas rejält mycket mer...

Leffe • Tack för en oerhört kompetent rapportering Alex! Vad jag tänkte fråga var hur riksbanken tittar på övriga världens ekonomiska förutsättningar? Olje och gaspriset är ju inget vi kan styra över, och om de går upp så gör även den svenska inflationen det. Då gör väl räntehöjningar i lilla Sverige inte mycket för att stävja inflationen, eller har jag fattat fel?

Hej och tack! Nä, vi påverkas helt klart av olika externa chocker som rusande energipriser t ex. Det råder räntan inte på. Men när sådana saker tänt elden, så sprider den sig lätt av sig själv, även när man slutar slänga brinnande tändstickor på brasan. Då kommer Riksbanken där med brandsprutan och dränker hela vardagsrummet. En del skada på huset, helt klart (räntan är trubbigt vapen), men man går därifrån nöjd över att man i alla fall släckte elden...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.