Terrorexpert: "Har passerat alla röda linjer"

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-01-14

Sverige är det enda land som nämns direkt när Israel beskriver Hamas verksamhet i Europa. Ett attentat ska ha planerats i Stockholm.

– Om man specifikt nämner Israels ambassad i Stockholm så är det någonting konkret man har identifierat, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Terrorstämplade Hamas har enligt Israels regering haft planer på att attackera den israeliska ambassaden i Stockholm.

En man med Sverigekoppling pekas ut som högt uppsatt i organisationen och enligt kommunikén har det framkommit uppgifter om ”införskaffande av drönare”.

– Jag fick själv indikationer på att det förelåg ett allvarligt hot innan den här nyheten briserade, vilket stärker uppgifterna Israel går ut med, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan.

Men att just Sverige nämns innebär inte att hotet är större här än på andra håll, anser han.

”Hela Europa”

– Hamas har sympatisörer över hela Europa. Att det sker just i Sverige kan handla om att vissa personer som har diskuterat detta helt enkelt befinner sig här. Jag tror att aktiviteten har ökat både i Sverige och Danmark, men det har också skett arresteringar i Tyskland.

De påstådda attentatsplanerna kopplas till gripanden i Danmark och Tyskland i mitten av december. I Danmark finns personer ur det kriminella gänget Loyal to familia bland de misstänkta.

Islamistiska extremistmiljöer i grannlandet flyter enligt Magnus Ranstorp och andra terrorexperter samman med dem i Malmö, som har många invånare med palestinsk bakgrund och en lång historia av antisemitism.

Radikaliserats

Magnus Ranstorp träffade ledningen för Hamas olika grenar för tjugo år sedan och beskriver den dåvarande organisationen som förutsägbar. Sedan dess har rörelsen radikaliserats och gradvis eskalerat våldet.

Man har hittills aktat sig för attacker utanför Israel och ockuperade områden och har aldrig utfört terrordåd på europeisk mark. Men efter den storskaliga attacken mot Israel i fjol har gamla regler upphört att gälla, säger terrorexperten.

– Med attacken den 7 oktober har man passerat alla röda linjer. Det var ett totalt avsteg från vad Hamas har gjort tidigare.

Med tanke på intensiteten i kriget i Gaza, där över 20 000 människor uppges ha dödats, är risken stor för ett fortsatt terrorhot mot Europa, tror han.

– Det här är en konflikt med så djupa avgrunder att fokuset på både Hamas och Hizbollah och deras finansiering och infrastruktur i Europa kommer att öka.