• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trump är storfavorit inför republikanernas primärval – men här går SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi igenom fem hinder för ex-presidenten. Foto: Andrew Harnik

Primärvalen inleds – segerviss Trump i stor ledning

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har stark medvind när primärvalen nu inleds med nomineringsmötet i Iowa. SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi är på plats i ett smällkallt Des Moines där de republikanska kandidaterna gör allt för att locka röster.

– Trump är fortfarande jättepopulär, det har synts tydligt på de politiska möten vi besökt här i Iowa. Konkurrenterna, den förra FN-ambassadören Nikki Haley och Floridas guvernör Ron DeSantis, lyckades samla ett par hundra personer totalt medan Trump hade så många åskådare att de inte fick plats utan fick titta på mötet via storbildsskärm, säger Fouad Youcefi.

Stor ledning

Enligt honom verkar Trumps ledning närmast ointaglig. Enligt en nationell opinionsmätning skulle 60,4 procent av de republikanska primärvalsväljarna rösta på Trump om det var presidentval i dag, medan ingen av konkurrenterna ens är i närheten.

USA-val 2024

– Intressant trend är att DeSantis stöd minskat den senaste tiden medan Haley får allt starkare stöd, en trend som hon nog vill försöka förlänga, menar korrespondenten.

Iowa är först ut med primärval, och trots att delstaten är liten sett till antalet delegater, brukar segraren få medvind i opinionen och lättare att dra in donationer till den fortsatta kampanjen. Men i år är mycket annorlunda. Trump leder stort och sittande president Joe Biden tycks sakna utmanare.

I Trumplägret räknar man med att ha tagit hem nomineringsprocessen redan i mars, trots att alla delstater ännu inte hunnit ha primärval då.

Trump själv säger inför reportrar på måndagskvällen att han förutspår en ”fantastisk natt” för sin kampanj.

Högsta domstolen kan avgöra

De rättsprocesser som drivs mot Trump verkar inte ha någon påverkan på hans popularitet samtidigt som Högsta domstolen just nu förbereder beslutet om han ens ska få ställa upp som presidentkandidat på grund av sin inblandning i stormningen av kongressen 2021.

– De har lovat komma med besked om Trump ska plockas bort från valsedlarna eller inte innan den så kallade ”Supertisdagen” i mars, då flera delstater röstar samma dag. Vilket domslutet blir vet vi inte, men de flesta bedömare tycks räkna med att Trump kommer finnas kvar. säger Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet