Amerikansk delegation i Taiwan efter valet

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-15

Förre amerikanska säkerhetsrådgivaren Stephen Hadley, till vänster och Taiwans president Tsai Ing-wen i talarstolen under mötet i Taipei.

En amerikansk delegation är på besök i Taiwan efter helgens presidentval. Visiten upprör Kina som på måndagen meddelade att man med bestämdhet motsätter sig alla officiella utbyten mellan USA och Taiwan.

Delegationen bestående av bland annat den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Stephen Hadley träffade på måndagen Taiwans avgående president Tsai Ing-Wen och tillträdande president Lai Ching-Te i Taipei.

Under besöket framhöll Stephen Hadley att USA:s engagemang för Taiwan är ”mycket stabilt” och hyllade ön som en ”demokratisk framgångssaga”. Även Lai Ching-Te hyllade öns ”solida partnerskap” med USA.

Kina ser önationen Taiwan som en del av Kina och har hotat med ingripanden. Presidentvalets vinnare Lai Ching-Te som representerar det styrande Demokratiska progressiva partiet (DPP) har av Peking kallats ”bråkmakare” och ”krigshetsare”.

Under måndagsmorgonen meddelade presidenten för Stillahavsnationen Nauru att landet bryter de diplomatiska förbindelserna med Taiwan och i stället kommer att återuppta dem med Kina.

Beskedet har fått Taiwan att anklaga Kina för att ”stjäla” Nauru med hjälp av ekonomiska påtryckningsmedel.

ANNONS