Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klubbkampen – så utses Sveriges bästa längdförening

Expressens Skidsnack presenterar Klubbkampen – en helt ny klubbtävling som ska kora Sveriges bästa längdförening. 

I Klubbkampen är ungdomsåkarens resultat lika mycket värt som stjärnans.

– Det här blir grymt kul! Det är på tiden att det blir rivalitet mellan klubbarna på nationell nivå, säger landslagsåkaren Marcus Grate.

Marcus Grate är laddad för Klubbkampen
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

I vinter ställs Sveriges längdskidklubbar ställs mot varandra. Resultaten från varje förenings bäst placerade åkare (max tre åkare per klubb) i samtliga klasser i Ford Smart Energy Cup, Bauhaus Cup, JSM och USM räknas ihop enligt samma poängräkning som i världscupen. När det gäller stafetterna räknas ett lag per klubb.

Resultaten sammanställs i en tabell som går att följa efter varje tävlingshelg och i slutet av säsongen kommer Sveriges bästa förening att koras.

– Det här kommer bli ett prestigefyllt pris som alla kommer ge järnet för, säger Philip Gadd, programledare för Expressens Skidsnack.

Samtliga tävlingar direktsänds på Expressen. 

”På tiden att det blir en rivalitet” 

De tre bästa föreningarna i Klubbkampen kommer att prisas. Vinnande klubb tilldelas 15 000 kronor medan tvåan och trean i tävlingen får 10 000 respektive 5 000 kronor.

De svenska landslagsstjärnorna kan dyka upp på startlinjen i någon av tävlingarna. Självklart kommer de också följa kampen och heja på sina föreningar.

– Det här blir grymt kul! Det är på tiden att det blir rivalitet mellan klubbarna på nationell nivå. Nästa steg är hejarklackar i spåren och bengaler, säger landslagsåkaren Marcus Grate.

Segrande klubb kommer att få ta emot priset efter säsongen i Expressens årliga Skidsnack-gala, där flera olika priser delas ut.

Tävlingarna som ingår i klubbkampen

24-26 november: Idre, Fort Smart Energy cup – premiär 

15 december: Boden, JVM-test 

16-17 december: Boden, Bauhaus cup – premiär 

19-21 januari: Falun, Ford Smart Energy cup och Bauhaus cup

2-4 februari: Åsarna, Ford Smart Energy cup

9-11 februari: Örebro, USM

14-18 februari: Ulricehamn, JSM

2-4 mars: Järpen, Folksam cup (ingår ej i Klubbkampen)

8-10 mars: Östersund, Ford Smart Energy cup och Bauhaus cup

5-7 april: Sollefteå, Ford Smart Energy cup och Bauhaus cup

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.