Fängelse yrkas för gängläcka på domstol

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-11-23

Domstolshandläggaren avslöjade för ett kriminellt gäng att de var avlyssnade av polisen. Åklagaren yrkar på 2 års fängelse för ”systemhotande” brott – själv anser hon sig inte ha gjort någon skada.

– Jag har inte lämnat ut information som skulle förstöra polisens arbete, säger hon.

– Kvinnans agerande har medfört att polisen, på ett väldigt allvarligt sätt, har fått problem med att hantera den grova kriminaliteten i norra Stockholm, säger åklagare Per Nichols i sitt slutanförande.

Han yrkar på fängelse i 2 år för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång samt samma brott av normalgraden. Enligt åtalet har kvinnan, som är i 30-årsåldern, läckt hemligstämplade uppgifter från arbetsplatsen Attunda tingsrätt till en gängkriminell man hon inlett en relation med.

Hon misstänks bland annat ha avslöjat att polisen avlyssnade flera personer i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna. Enligt åklagaren har hon även låtit mannen surfa fritt på hennes jobbdator med tillgång till domstolens interna målsystem.

– De mål det surfats runt på är sådana mål som mannen haft intresse av att få information om eftersom de innehåller uppgifter om hans kriminella vänner, säger Per Nichols.

Blev kär

Enligt kvinnan var hon initialt ovetandes om mannens gängtillhörighet och säger sig ha lämnat ut uppgifterna under hot.

Hon greps i september sedan polisen spanat mot henne en tid. Hon erkänner att hon vid två tillfällen lämnat ut sekretessbelagda uppgifter och att hon känt till att mannen använt hennes dator, men att det skett bakom hennes rygg. I tingsrätten har hon betonat att hon gjort fel och att hon skäms, men att hon inte läckt något av betydelse.

– Jag har alltid stått på polisens sida, aldrig på de kriminellas. Det är klart att jag vill att de ska krossa alla kriminella nätverk, men jag har inte lämnat ut den typen av information som skulle förstöra polisens arbete, säger hon.

Enligt polis och åklagare finns inga tecken på att kvinnan känt sig hotad eller agerat utifrån ekonomiska incitament. Inte heller hennes nära vän som vittnat i domstolen känner igen att hon ska ha varit rädd.

– Absolut inte. Hon har varit småkär i honom, hon har gillat honom sedan dag ett och har velat ha honom som mer än en vän, men hon har inte fått respons på det, säger vännen.

I ett av kvinnans sista meddelanden till mannen anklagar hon honom för att ha utnyttjat henne och skriver att ”för första gången undvek jag att visa ett jävligt viktigt papper jag fick i handen idag om ditt lilla nätverk”.

”Mitt i prick”

En av åtalspunkterna mot kvinnan, grovt brott mot tystnadsplikten, infördes i brottsbalken den 1 augusti i år med motiveringen att man ville förhindra att känslig information hamnar i händerna på kriminella.

– Det är en ödets ironi att bara någon månad efter att lagstiftningen träder i kraft så ligger ett sådant ärende på bordet, säger Per Nichols och konstaterar att rubriceringen sitter ”mitt i prick” på det nu aktuella målet.

Johan Eriksson, som företräder kvinnan, anser att straffvärdet är fängelse i max 9 månader och yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst. Han betonar att inga uppgifter som kvinnan uppges ha spridit har återfunnits i någon beslagtagen telefon och säger att det helt saknas bevisning utöver vad kvinnan själv sagt i förhör.

– I Sverige har vi alltid sagt att man inte kan fällas på sina medgivanden. Det måste finnas bevisning, säger Johan Eriksson.

Kvinnan, ensamstående mamma till två små barn, försattes efter förhandlingen på fri fot i väntan på dom, något både åklagare och försvar ställde sig bakom.