Kompetent spänning med ett psykologiskt djup

”En helt vanlig familj” handlar om övergrepp, obearbetade trauman och dåliga samveten

Uppdaterad 2023-11-24 | Publicerad 2023-11-23

TV-RECENSION Bitvis känns Netflix senaste svenska serie ”En helt vanlig familj” som lightversionen av deras allra första, och bättre, svenska serie ”Störst av allt”.

Men det är ändå sevärd spänning, som ställer tänkvärda frågor.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En helt vanlig familj

Netflix

Sex delar

Av Anna Platt och Hans Jörnlind, med bl a Alex Karlsson Tyrefors, Lo Kauppi, Björn Bengtsson, Christian Fandango Sundgren, Melissa Ferhatovic, Håkan Bengtsson, Moa Gammel.

”En helt vanlig familj”.

DRAMA Om ens 15-åriga dotter blir våldtagen på ett idrottsläger, men inte har några fysiska skador eller andra bevis, ska man då som förälder uppmuntra henne att anmäla händelsen och genomgå en rättsprocess, trots att chansen att vinna en sådan är oerhört liten? Eller ska man råda henne att låta bli?

Föräldrarna till Stella (Alex Karlsson Tyrefors) – den pragmatiska advokaten Ulrika (Lo Kauppi), som vet hur saker och ting fungerar, och prästen Adam (Björn Bengtsson), som balanserar på gränsen mellan att vara vänlig och att vara menlös – väljer det senare. Och tycks sedan låtsas som om det regnar. 

Fyra år senare verkar allt vara som i en vanlig familj, på ytan. Men något skaver, både i Stella själv och i föräldrarnas relation. Och när Stella en dag plötsligt anklagas och häktas för mord på en lite äldre kille som hon har börjat träffa (Christian Fandango Sundgren, som är överallt i år), krackelerar till slut familjens tillvaro.

Lo Kauppi, Alex Karlsson Tyrefors och Björn Bengtsson i "En helt vanlig familj". Pressbild.

Netflix senaste svenska serie bygger på Mattias Edvardssons roman med samma namn från 2018, men är upplagd på ett lite annat sätt och påminner i både utförande och handling en hel del om Netflix allra första svenska serie, 2019 års ”Störst av allt”.

”En helt vanlig familj” känns inte lika genomarbetad och blir därmed inte heller en lika helgjuten upplevelse. Vissa partier jäktar fram, flera figurer som spelar avgörande roller i händelseutvecklingen känns skissartade, och av skådeplatsen Lund får man ingen direkt uppfattning alls.

Men Karlsson Tyrefors gör en övertygande debut i huvudrollen, och som spänning med ett psykologiskt djup och tänkvärda frågeställningar – om obearbetade trauman, dåliga föräldrasamveten, desperata beslut, och inte minst samhällets oförmåga att ge offer för sexuella övergrepp upprättelse – gör serien ändå ett kompetent jobb.


”En helt vanlig familj” har premiär på Netflix den 24 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv