Henrikssons kritik mot Guldbaggen: ”Är olyckligt”

Sågar regeländringen • ”Tråkig att titta på”

Uppdaterad 2024-01-16 | Publicerad 2024-01-15

Krister Henriksson sågar Guldbaggegalans regeländring.

Skådespelaren är inte förtjust i det nya konceptet som innebär att debutanter stoppas från att tilldelas pris.

– Jag tycker det är olyckligt, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Krister Henriksson, 77, framförde kritiken i ”Morgonstudion” i morse.

När SVT:s programledare säger att hon förstått att skådespelaren är skeptisk till de nya reglerna svarar han:

– Ja, jag har varit det hela tiden och tänkt: Vad ska jag tycka om det här?

Krister Henriksson.

Henriksson uppskattar inte regeländringen som infördes inför årets gala, som innebär att skådespelare ska ha gjort minst en tidigare roll för att kunna bli nominerade i någon av de fyra skådespelarkategorierna.

– Jag tycker att det Guldbaggejuryn skulle göra är att öka antalet priser, så blir föreställningen generösare. Jag tycker att det är en snål galaföreställning. Jag tycker den är tråkig att titta på, säger han.

Krister Henriksson och Bahar Pars i ”Morgonstudion” i SVT.

Vill se fler priser

Skådespelaren och regissören Bahar Pars, 44, som också är gäst i programmet, är inte lika negativ till de nya reglerna, men håller med Henriksson om att fler priser borde införas för att de mer rutinerade skådespelarna också ska få priser.

– Det har varit en historia i Guldbaggen att väldigt många debutanter har fått priser. och det finns en psykologi bakom det här, man kan tänka varför är det så? Kan det vara så att de som sitter i juryn blir begeistrade över nya talanger? Man har inte sett dem förut.

Hon fortsätter:

– Det ska finnas ett debutantpris, man ska välkomna debutanter på ett annat sätt.

Bahar Pars.

Starka reaktioner

Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson har tidigare sagt att det är branschorganisationer, som till exempel fackförbundet Scen & Film, som efterfrågat en regeländring.

– Alla kategorier som nomineras ska gå till yrkesverksamma, men det har inte alltid gällt skådespelarkategorierna. Det har skapat debatt hos dem som har jobbat några år i branschen och den diskussionen har pågått i tio år, sa hon.

Förändringen har väckt starka reaktioner. Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har bestämt sig för att inte bevaka galan i år och ”Äta sova dö”-regissören Gabriela Pichler och artisten och amatörskådespelaren Uje Brandelius är kritiska.

Guldbaggegalan hålls på Cirkus i Stockholm ikväll och sänds på SVT1 klockan 20.00.

Aftonbladet har sökt Svenska filminstitutet.